Këngëtarja izraelite nuk i shtrëngoi dorën presidentit Biden, shkak parimi fetar! (Video)

  Këngëtarja izraelite, Yuval Dayan nuk i shtrëngoi dorën presidentit amerikan Joe Biden për shkak të parimit të shmangies së kontaktit fizik (shomer negiah) me një person “intim” të seksit të kundërt, që është pjesë e besimit hebre.

  Arsyeja për këtë lëvizje të Dayan është parimi i shmangies së kontaktit fizik (shomer negiah) me një person “intim” të seksit të kundërt, i cili përfshihet në besimin tradicional hebre.

  Këngëtarja konservatore me besim fetar hebre Dayan i la dorën në ‘ajër’ presidentit amerikan, i cili erdhi për të shtrënguar duart, pasi këndoi në ceremoninë e organizuar në rezidencën presidenciale për Biden, i cili bëri një vizitë zyrtare në Izrael në datat 13-14 korrik.

  Në ceremoninë, e cila u transmetua drejtpërdrejt, pamjet e Bidenit në këmbë dhe duke refuzuar të shtrëngonte duart me Biden pas përfundimit të këngës tërhoqën vëmendjen në rrjetet sociale.

  Në pamje, ishte mbresëlënëse që Dayan nuk shtrëngoi duart por vetëm u përkul pak në shenjë respekti, duke i buzëqeshur presidentit Biden, dora e të cilit mbeti në ajër.

  Arsyeja e kësaj lëvizjeje të Dayanit është parimi i “shomer negiah”, i cili përfshihet në besimin tradicional hebre dhe të cilin ai vetë e adopton.

  Çifutët fetarë që respektojnë rregullat e “negiah-ut Shomerian” ose “mos prekjes” janë të kujdesshëm për të shmangur kontaktin fizik me një person “intim” të seksit të kundërt.

  Sipas shtypit izraelit, këngëtarja Dayan bëri një deklaratë pasi incidenti u bë viral në Izrael.

  Dayan deklaroi se më parë ia kishte përcjellë personelit të Presidencës izraelite ndjeshmërinë e tij fetare për shtrëngimin e duarve dhe theksoi se “qëllimi i saj nuk ishte të ofendonte Biden”.

  Shumë burra dhe gra fetare në Izrael nuk praktikojnë kontaktin fizik, si shtrëngimi i duarve, me askënd tjetër përveç anëtarëve të ngushtë të familjes (bashkëshorti, fëmija, prindi, motra ose motra, gjyshi). /KosovaPost/

  Lajmi Paraprak

  Sela: Pa pazare votuam pro-propozimit francez

  Lajmi i rradhës

  “E vërteta dhe e drejta vonon, por nuk harron” – shkruan deputeti Kastriot Rexhepi pas votimit të propozimit francez

  Lajme tjera

  Shitblerja e “dijes”

  Shitblerja e punimeve, me të cilat studentë të caktuar diplomojnë në nivelin ‘bachelor’ dhe ‘master’ në universitetet dhe…
  Më tepër

  Bashkohu

  Informohu në kohë