Komunat janë kthyer në parkingje | A do të formohet në RMV policia komunale?

  Fotografi ilustruese

  A do të formohet në Shkup dhe qytetet e tjera të Maqedonisë policia komunale? A do të kenë më në fund zbatim real në praktikë ligjet për pastërtinë, rendin komunal, gjelbërimin, parkimin e shumë të tjera, të cilat prej kohësh janë harmonizuar me ligjet evropiane dhe rregullojnë pothuajse çdo aspekt të jetesës urbane. Kërkesat e qytetarëve për kthimin e policëve të lagjes janë në rrugë prej shumë vitesh. Rendi dhe pastërtia janë nën çdo nivel dhe nevoja për këtë lloj kontrolli është e dukshme, shkruan Meta.mk.

  Të mos pështyjnë në rrugë, të mos hedhin mbeturina në kosh, të mos i kthejnë trotuaret dhe gjelbërimin në parkingje, të mos prishin rendin dhe qetësinë publike, të mos krijojnë zhurmë në kohën e pushimit, oborret private të mos jenë për të bërë vendgrumbullim mbeturinash, të duhet të pastroni borën para një pallati, të mbani mbeturinat me vete deri në koshin më të afërt dhe të mos e hidhni në trotuar, të shëtisni kafshët shtëpiake vetëm me zinxhir dhe pronarët të mbledhin jashtëqitjet e tyre. .. Qindra rregulla urbane të vendosura për jetesë të denjë janë pjesë e ligjeve tona dhe presin që dikush t’i zbatojë ato. Ata presin që policët komunal të angazhohen dhe të disiplinojnë qytetarët që nuk janë të interesuar për pastërtinë përtej pragut të shtëpive të tyre.

  Tema e policisë komunale është aktuale prej shumë vitesh dhe është pjesë e Programit të Qeverisë 2022-2024. Në seksionin për mbrojtjen e mjedisit, zhvillimin e gjelbër dhe të qëndrueshëm, ndër të tjera, parashikohet krijimi i një sistemi policor komunal në nivel lokal, me ligj të veçantë, i cili do t’u mundësojë inspektorëve komunalë dhe ekopatrullave që të marrin masa të përbashkëta. kundër kryerësve të veprimtarive të dëmshme.

  Megjithatë, pavarësisht se nevoja për një autoritet të tillë është evidente në çdo hap, nuk ka progres në këtë fushë. Ligji që do ta rregullonte këtë çështje nuk është miratuar, kështu që situata është status quo. Pyetjen se çfarë ka ndodhur me iniciativën dhe njoftimet për hartimin e Ligjit për Policinë Komunale e kemi ngritur në Qeveri, por nuk kemi marrë asnjë përgjigje.

  Nga Ministria e Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, nga ana tjetër, na informuan se një ligj të tillë vitin e kaluar e ka iniciuar Qyteti i Shkupit, por pasi që disa ministrive i është përcjellë vetëm në formë të iniciativës, e jo në formë. të një projektligji që do të jepte mendim, që atëherë nuk ka pasur asnjë aktivitet në lidhje me këtë iniciativë.

  Teksti i nismës, thekson ministria, kishte për qëllim kryesisht punët komunale, të cilat nuk janë përgjegjësi direkte e Inspektoratit Shtetëror të Mjedisit, pra Ministrisë së Mjedisit.

  “Autoriteti dhe rregullimi i zonës është i mbuluar me disa ligje dhe secila komunë ka inspektorë komunalë, kujdestarë dhe drejtori për punët komunale që zbatojnë ligjet për pastërtinë publike, për gjelbërimin e të tjera. Ndërkohë, janë bërë ndërhyrje në disa ligje, përfshirë në Ligjin për kundërvajtje, ku gjobat për shkeljet mjedisore janë rritur deri në 20 herë, si dhe në Ligjin për Inspektimin. Inspektorët komunalë dhe rojet e shërbimeve komunale kanë autoritet të mjaftueshëm për të vepruar me efikasitet, sikurse edhe inspektorët komunalë të mjedisit”, është qëndrimi i Ministrisë së Mjedisit për Ligjin për Policinë Komunale.

  Nevoja për themelimin e policisë komunale është përfshirë edhe në Planin 3 lokal të veprimit mjedisor të Qytetit të Shkupit për periudhën 2020-2026. Ndonëse vitin e kaluar ishin iniciatorë për fillimin e procedurës për hartimin e Ligjit për Policinë Komunale, autoritetet e qytetit tashmë heshtin. Nga aty nuk janë përgjigjur në pyetjet e Meta.mk-së se a e mbështesin ende nismën, e as nëse kanë marrë njoftime nga institucionet nëse dhe kur do të fillojë procedura për hartimin e këtij ligji.

  Në rajon, Serbia është një nga vendet që ka polici komunale që nga viti 2009. Sipas ligjit, çdo komunë mund të organizojë shërbimin e saj, e cila ka kompetencë të kujdeset për rendin komunal, pra pastërtinë e hapësirës publike, parkimin, mbrojtjen e kafshëve dhe dhënien e disa lejeve. Punonjësit e policisë komunale punësohen 24 orë në shtatë ditë në javë, mund të jenë me uniformë ose pa uniformë, por duhet të kenë dokument identifikimi. Ata kanë të drejtë të mbajnë shkop, pranga dhe të përdorin forcë fizike. Ata mund të paralajmërojnë, të urdhërojnë, të konfiskojnë një objekt dhe të kontrollojnë identitetin.

  Lajmi Paraprak

  MEPSO kërkon 63 milionë euro për energjinë

  Lajmi i rradhës

  Narrativë etnike mbi debatin përçarës akademik

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë