KRrE gjatë javës së ardhshme do të marrë vendim për çmimin e energjisë elektrike për gjashtë muajt e ardhshëm

  AD ESM dje ka dorëzuar ofertë në tenderin e furnizuesit universal EVN Home për çmimin e blerjes së energjisë elektrike prej 53 euro për megavat orë për të mbuluar 100 për qind të sasive totale të planifikuara, me të cilën Komisioni Rregullativ për Energji dhe Shërbime të Ujit (KRRE) disponon të gjitha të dhënat e nevojshme në mënyrë që gjatë javës së ardhshme të marrë vendimin për çmimin e energjisë elektrike që konsumatorët do të paguajnë në tregun e rregulluar në gjashtë muajt e ardhshëm, duke filluar nga 1 korriku.

  Çmimi i dorëzuar në tender është 5.35 për qind më i ulët se 56 euro për megavat orë që ESM ia ka shitur EVN Home në gjashtë muajt e fundit. Më së shumti varet nga sa do të jenë faturat e qytetarëve në gjashtë muajt e ardhshëm. Megjithatë, në çmimin total përfshihen edhe parametra të tjerë hyrës, si çmimi i Operatorit të Sistemit të Transmisionit MEPSO, çmimi i Operatorit të Tregut të Energjisë Elektrike MEMO dhe çmimi i Operatorit të Sistemit të Shpërndarjes Elektrodistribucija, si dhe TVSH-ja, e cila nga 1 korriku do të jetë sërish 18 për qind, në vend të 10 për qind të mëparshme.

  TVSH-ja ndikon në çmimin përfundimtar me rreth 7.2 për qind dhe më herët MEPSO ka paraqitur në KRRE një kërkesë për rritje prej 50 për qind të çmimit për transmetimin, nga ana tjetër Elektrodistribuća ka kërkuar rritje të çmimit për pjesën e shpërndarjes për rreth 30 për qind.

  Përkundër kësaj, kryeministri Dimitar Kovaçevski nuk pret rritje të çmimit të rrymës.

  Kryeministri Dimitar Kovaçevski tha sot se ndryshim në Qeveri do të ketë vetëm në postin ministror për vetëqeverisjen lokale, por jo edhe në postet kryesore të ministrive tjera.

  – Çmimi i energjisë elektrike është përcaktuar nga KRRE, por nuk pres goditje çmimi. Të njëjtën gjë e kam thënë edhe para përcaktimit të parafundit të çmimit të energjisë elektrike. Pastaj të gjithë thanë se do të ketë rritje të çmimit të energjisë elektrike nga 30 në 60 për qind. Këta janë të njëjtët skeptikë, të njëjtët kritikë që duan vetëm të sjellin trazira dhe dezinformata te qytetarët, tha Kovaçevski pas vizitës së djeshme në kompaninë për prodhimin e ambalazheve të imta kartoni “Euros Commerce” në Nagoriçane.

  Ai theksoi se Buxheti ka mjete financiare për masa kundër krizës që do të ndihmojnë ESM-në.

  Lidhur me vendosjen e tarifës së lirë ditore, Kovaçevski tha se vendimin e merr KRRE dhe shtoi se për atë proces EVN-së i duhet kohë që t’i rregullojë njehsorët në amvisëri.

  “Nëse merret një vendim i tillë, pasi nuk mund të flas në emër të KRRE-së, atëherë me siguri EVN-së do t’i duhet një periudhë e caktuar kohore për ta futur atë në të gjithë matësit e amvisërive”, tha Kovaçevski.

  Kryeministri vuri në dukje se çmimi i energjisë elektrike për kompanitë e vogla është marrë në konsideratë për ta mbajtur atë në një nivel të qëndrueshëm për prodhimin e tyre.

  Kryetari i Komisionit Rregullator për Energji (KRRE) Marko Bislimoski të martën do të kryesojë mbledhjen e Bordit të Rregullatorëve të Komunitetit të Energjisë (KE), fokusi i të cilit do të jetë

  Kryetari i KRRE Marko Bislimoski, ndërkaq, së fundi theksoi se sigurisht do të vendoset tarifa e lirë ditore e energjisë elektrike, por theksoi se KRRE është duke i përfunduar analizat dhe i di problemet teknike në proces.

  – Në këtë moment kemi një shkyçje serioze për çfarë periudhe kohore mund të tejkalohen ato probleme teknike softuerike. Këto pak ditë do t’i shfrytëzojmë për komunikim intensiv me operatorin e sistemit të shpërndarjes për të parë realisht se kur dhe si mund të fillojë zbatimi i tarifës së lirë, tha Bislimoski dhe shtoi se është e sigurt se do të vendoset tarifa e lirë.

  Qëllimi, siç theksoi ai, është që sa më shumë qytetarë të përdorin tarifën e lirë në të njëjtën kohë që të mos ketë ankesa pse dikush e ka dhe pse dikush tjetër jo.

  “Për këtë po flasim me operatorin e sistemit të shpërndarjes dhe deri në fillim të javës së ardhshme do të duhet t’i përfundojmë negociatat dhe bisedat”, tha Bislimoski.

  Ai sqaroi se pas vendosjes së bllok tarifave, njehsorët kanë katër pozita në të cilat regjistrohet tarifa e shtrenjtë dhe tani duhet të vendoset edhe një tarifë e lirë që operatorit të sistemit të shpërndarjes t’i duhet kohë për të vendosur të gjithë njehsorët. Duhet gjithashtu kohë për të ndryshuar sistemin e faturimit në mënyrë që të faturohet tarifa e lirë.

  Lajmi Paraprak

  Antikorrupsioni – Gërkovskës: Në vend që të luftoni korrupsionin me ne, ju po na kritikoni

  Lajmi i rradhës

  Obama kritikon perëndimin: Më shumë vëmendje ka marrë nëndetësja Titan sesa varka e përmbysur në Greqi

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë