Kundërspin: Si Grubi sheh njerëz me “reputacion” në BDI dhe “joprofesionistë” në KShPK?

  Ndryshe nga performanca arrogante e Grubit, i cili haptazi dyshon në kapacitetet e Antikorrupsionit dhe thotë me një dozë talljeje se “ato nuk kanë ekzistuar”, është DQSK-ja që është ndër të paktat institucione për të cilat ka një opinion pozitiv në Raportin e fundit të Komisionit Evropian. Mirëpo, institucionet shtetërore që duhet të mundësojnë veprimin sipas gjetjeve të DKSK-së janë “publike” nga qeveria në të cilën BDI-ja e udhëhequr nga Ali Ahmeti ka qenë gati 20 vjet. I njëjti Ahmeti, djali i të cilit Shkumbini  hyri në biznesin e energjisë elektrike, njëri nga nipat i tij, Drin Ahmeti, ka 39 për qind të aksioneve në objektin afarist “Soravia” dhe nipi i dytë, Besian Ahmeti, me vetëm 10 muaj përvojë, u emërua sekretar i parë në ambasadën në Bruksel. Por ata janë, siç thotë Grubi, “një familje e respektuar”, shkruan Vërtetmatësi.

  Zëvendëskryeministri i parë Artan Grubi, në paraqitjen e mbrëmshme në Ditarin qëndror të TV Sitel (27 qershor 2023), deklaroi se nuk ka besim në kapacitetin e kësaj përbërje të Komisionit Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit (KSHPK) dhe në të njëjtën kohë ai po spinon të vërtetën:

  Spin: Këto ditë e kanë refuzuar ankesën kundër meje në KSHPK me parashtresën e VMRO-DPMNE-së. Shumica dërrmuese e çështjeve ose humbasin përmes procedurave administrative ose pushohen nga gjyqtarët dhe shpresoj që grupi i ardhshëm të jetë më serioz. Asnjë sukses i vetëm. I intervistova në atë kohë dhe prisja më shumë. Unë besoj te institucioni, por kam dyshime për kapacitetet e njerëzve. Në një afat prej katër apo pesë vitesh, a kanë një rast të suksesshëm në procedurë, tha Grubi.

  [BurimetFocus ; YouTube – TV Sitel: Tema e ditës me zv.kryeministrin Artan Grubi (nga minuta e 7 deri në minutën e 9 të videos) – data: 27.07.2023]>

  Kundërspin: Ky qëndrim të cilin e shprehu zëvendëskryeministri i parë Artan Grubi pasi u pyet për mendimin e tij për blerjen e objektit afarist “Soravia” nga nipi i liderit të BDI-së, Ali Ahmeti, por edhe për përfshirjen e kryetarit të komunës së Strugës Ramiz Merko në “listën e zezë” të Shteteve të Bashkuara të Amerikës, është spin, madje edhe i pacipë.

  Grubi në daljen e tij është gjithashtu kontradiktor. Nga njëra anë ai thotë disa herë në intervistë se “ka institucione, ndër të cilat vë në dukje KSHPK-në, ndaj nëse ka diçka të diskutueshme të veprojnë menjëherë” (6.02 , 2.14 dhe 6.12 minutat e videos). E nga ana tjetër dyshon hapur në kapacitetet e Antikorrupsionit dhe me një dozë talljeje thotë se “nuk kanë ekzistuar”.

  Mirëpo, në ndryshim nga kjo paraqitje arrogante e Grubit, i thirrur edhe vetë nga KSHPK, e cila përcaktoi se zëvendëskryeministri përdorte disa herë zyrat zyrtare të Ministrisë së Sistemit Politik dhe Marrëdhënieve Ndërkomunitare për mbledhje partiake, pikërisht Komisioni Kundër Korrupsionit është një nga institucionet e pakta për të cilin ka opinion pozitiv në Raportin e fundit të Komisionit Evropian për progresin e Republikës së Maqedonisë së Veriut.

  Në këtë kuptim, në faqen 6 të Raportit të KE-së për vitin 2022, të publikuar në faqen e Sekretariatit për Çështje Evropiane, shkruhet:

  Komisioni Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit (KSHPK) ka qenë proaktiv në dhënien e udhëzimeve për institucionet publike në politikat kundër korrupsionit dhe ka hapur disa raste, duke përfshirë rastet kundër zyrtarëve të lartë. Konkluzionet e raporteve të tij të rregullta duhet të rishikohen plotësisht. Përpjekjet për përmirësimin e funksionimit të KSHPK-së duhet të vazhdojnë me shpërndarjen e mëtejshme të burimeve financiare dhe njerëzore. Burime shtesë njerëzore dhe financiare duhet t’i vihen në dispozicion Zyrës së Prokurorit Publik, qendrave hetimore dhe autoriteteve të zbatimit të ligjit të ngarkuara me hetimin e korrupsionit. 

  Dhe më poshtë në Raport (fq. 26) tregohet:

  Komisioni Shtetëror për Parandalimin e Korrupsionit vazhdoi të përmbushë në mënyrë proaktive rolin e tij dhe ka forcuar kapacitetet e tij për të verifikuar deklaratat e interesave dhe deklaratat e pasurisë. Megjithatë, autoritetet duhet të bëjnë përpjekje më të mëdha për të zbatuar plotësisht konkluzionet e raporteve të KSHPK-së. Ligji për Parandalimin e Korrupsionit dhe Konfliktit të Interesit duhet të zbatohet plotësisht, dhe KSHPK-ja duhet të forcohet, të mbështetet dhe të furnizohet në mënyrë adekuate me burime.

  Megjithatë, vetë organet – institucionet shtetërore që duhet të mundësojnë veprim sipas konstatimeve të KSHPK-së, janë “publike” nga Qeveria në të cilën është gati 20 vjet BDI-ja e udhëhequr nga Ali Ahmeti.

  I njëjti Ahmeti, djali i të cilit Shkumbini ka hyrë në biznesin e rrymës, dhe një nga nipat e tij, Drin Ahmeti, ka 39 për qind të aksioneve në objektin afarist “Soravia” në qendër të Shkupit dhe këtë, siç tha vetë ai për mediat, vetëm për shkak të frymës sipërmarrëse. Nipi i dytë i Ahmetit, Besian Ahmeti, sipas VMRO-DPMNE-së, me vetëm 10 muaj përvojë, është emëruar sekretar i parë në ambasadën në Bruksel, pasi më parë ishte marrë nga Ministria e Ekonomisë në Ministrinë e Punëve të Jashtme përmes një njoftim të brendshëm.

  Bashkëpartiaku i Ahmetit dhe bashkëpunëtori i tij i ngushtë për një kohë të gjatë, kryetari i komunës së Strugës Ramiz Merko, së fundmi (20 qershor 2023) është futur në listën e zezë në Shtetet e Bashkuara për shkak të përfshirjes së tij në korrupsion të konsiderueshëm. Sipas deklaratës së Departamentit të Shtetit, kryetari i Komunës së Strugës ka keqpërdorur mjete dhe ka ndërhyrë në procese gjyqësore dhe të tjera publike, me çka është cenuar besimi i publikut në institucionet demokratike dhe zyrtarët e Maqedonisë së Veriut.

  Më shumë se tre vjet më parë, komisioni kundër korrupsionit hapi rast kundër kryetarit Merko për blerjen e një veture luksoze zyrtare nga llogaria e bllokuar e komunës, por siç njoftoi më 23 qershor kryetarja e KSHPK-së, Biljana Ivanovska, Këshilli Gjyqësor ka humbur lëndën edhe pse i është dorëzuar siç duhet.

  Sa i përket daljes së fundit të Grubit në TV Sitel, gjatë ditës KSHPK-ja reagoi duke theksuar se kualifikimet për kapacitetet e Komisionit nga një zyrtar i lartë qeveritar ndaj të cilit është hapur rasti, nuk janë gjë tjetër veçse presion ndaj punës së Komisionit dhe një përpjekje e orkestruar për të defokusuar opinionin.

  “Keni të drejtë z. Grubi, Antikorrupsioni nuk ka kapacitet për të vozitur me automjete zyrtare 24/7 dhe për qëllime private, të abuzojë me objektet shtetërore, të përdorë përfaqësi dhe karta zyrtare pagese, as të shpërdorojë para buxhetore, por të jeni të sigurt se ka kapacitet të përmbushë detyrimet dhe kompetencat e veta ligjore dhe të prodhohen nisma dhe rekomandime të shumta që ende presin rend dhe kohë për të vepruar”, thonë antikorrupsioni.

  Meqë ra fjala, mbrëmë menjëherë pas intervistës skandaloze të Grubit, në të cilën ai spikati të vërtetën për kapacitetin e të punëuarve në anti-korrupsion dhe lavdëroi “familjen e respektuar Ahmeti”, Ivanovska i është përgjigjur atij me një mesazh në rrjetet sociale në të cilin shkruante : “Kur çdo gjë është përmbys, fundi është në sipërfaqe”.

  Lajmi Paraprak

  SafeJournalists: Gjatë një emisioni televiziv në RMV janë shfaqur kërcënime publike për dhunë ndaj gazetarëve

  Lajmi i rradhës

  Nga 1 korriku tregtarët në RMV do të vendosin çmime të reja

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë