Lista e rangimeve të Universiteteve – Ku mbeti Maqedonia e Veriut?

  Universitetet në botë po luftojnë për rezultate prestigjioze dhe prej 20 vitesh ekziston i ashtuquajturi. Lista e Shangait e 1000 institucioneve më të mira të arsimit të lartë. Universitetet amerikane janë një nga më prestigjiozët dhe këtë vit Harvardi është në krye.

  2500 universitete nga e gjithë bota janë nën vëzhgim dhe në dhjetëshen e parë janë vetëm universitetet nga ShBA, të mirënjohura Harvard, Stanford, MIT-Boston, Berkeley, Princeton, Columbia dhe UCLA (Kaliforni), si dhe dy më të mirat shekullore në Britaninë e Madhe, Kembrixh dhe Oksford.

  Lista e Shangait nga 1 deri në 10 duket kështu:

  1. Harvard, ShBA
  2. Stanford, ShBA
  3. Instituti i Teknologjisë në Masaçusets, ShBA
  4. Universiteti i Kembrixhit, Mbretëria e Bashkuar
  5. Universiteti i Kalifornisë në Berkli, ShBA
  6. Princeton, ShBA
  7. Universiteti i Oksfordit, Mbretëria e Bashkuar
  8. Kolumbia, ShBA
  9. Instituti i Teknologjisë në Kaliforni, ShBA
  10. Universiteti i Çikagos, ShBA

  Një nga destinacionet më të dëshiruara për studentët maqedonas është Gjermania, ndërsa në mesin e institucioneve të arsimit të lartë gjerman më së miri renditet Heidelberg, një universitet që daton në shekullin e 14-të dhe që mban pozitën e 55-të dhe është i pari në vend, i ndjekur nga TUM – ose Universiteti Teknik i Mynihut, i cili është në vendin e 59-të, i cili është gjithashtu i dyti në vend.
  Një nga universitetet më të vjetra evropiane në Gjermani është Leipzig nga viti 1409, si dhe Kiel nga viti 1665 dhe kanë rezultatet më prestigjioze. Në vend renditen nga 10 në 19 dhe në listën e Shangait janë nga 201-300.

  Nga rajoni ynë i Ballkanit primatin e ka Universiteti i Beogradit dhe është nga pozita 301-400, rënie të madhe ka në Lubjanë që është nga pozita 601-700 dhe në listën e Shangait është Universiteti i Zagrebit. mes këtyre dyve, pra nga 400-500 vend.

  Edhe këtë vit nuk ka asnjë nga Maqedonia në mesin e 1000 universiteteve më të mira.

  Kjo është lista e plotë e 1000 më të mirëve, lexoni  këtu .

  Lajmi Paraprak

  Ti Shqipëri më jep nder

  Lajmi i rradhës

  Komuna e Aerodromit – 3.500 denarë për çdo nxënës të klasës së parë

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë