Geer: Komuniteti Politik Evropian nuk zëvendëson zgjerimin e BE-së, është forum për përballje me sfidat

  “Komuniteti politik evropian nuk është zëvendësues për procesin e zgjerimit, as për procesin e anëtarësimit të vendit tuaj. Rruga juaj drejt BE-së është tashmë shumë e qartë, e shpjeguar në mënyrë shumë të detajuar dhe ju tashmë jeni në atë rrugë ku të gjithë hapat janë vendosur shumë mirë. Komuniteti politik evropian dhe takimi që do të mbahet nesër është një mënyrë në të cilën BE-ja e njeh dhe duhet të kontribuojë në përballimin e përbashkët të sfidave të rëndësishme aktuale”, tha sot në Kavadar, shefi i Delegacionit të BE-së në vend, David Geer.

  Ambasadori evropian Geer sqaroi se sa herë që BE-ja ballafaqohet me çështje të mëdha dhe të rëndësishme si sulmi i Rusisë ndaj Ukrainës, çështja që ka të bëjë me energjinë, mjedisin dhe një sërë çështjesh të tjera që kanë rëndësi të madhe, atëherë Unionin e zgjeron rrethin e pjesëmarrësve në takimet e saj janë në mënyrë që të mund të adresojnë më mirë ato çështje.

  “Takimi i komunitetit politik evropian është krijuar për të bashkuar disa partnerë në një vend, në këtë rast partnerë nga Ballkani Perëndimor, BE dhe partnerë të tjerë që nuk janë pjesë e BE-së, në mënyrë që të mund të diskutojnë çështjet që janë të një rëndësie të madhe, rëndësi të madhe për të qenë në gjendje të trajtojmë së bashku të gjitha sfidat me të cilat përballemi. Dhe në këtë rast, në këtë takim do të marrin pjesë jo vetëm partnerët tanë nga Ballkani Perëndimor, por edhe nga Britania e Madhe dhe Zvicra, të cilët nuk janë pjesë e procesit të anëtarësimit të zgjerimit të BE-së, të gjitha për të qenë në gjendje t’i diskutojmë këto çështje së bashku. Pra – po, mendoj se mbajtja e takimit të KPE-së është një zhvillim pozitiv që do të kontribuojë në zhvillimin dhe përballimin e përbashkët të sfidave dhe nuk është zëvendësim i BE-së”, thekson ambasadori evropian.

  I pyetur se sa vite jemi larg BE-së, duke pasur parasysh pritjen e gjatë para dyerve të Unionit dhe kushtet e vendosura nga Bullgaria fqinje, ambasadori Geer thotë se rruga drejt anëtarësimit në BE bazohet në zbatimin e reformave që përfshijnë sektorë të ndryshëm. duke filluar nga bujqësia, tregtia, qeverisja e rendit dhe ligjit dhe reforma të tjera dhe sa më shpejt të zbatohen, aq më shpejt do të jetë i mundur anëtarësimi në BE.

  Lajmi Paraprak

  Shtrenjtohet sërish çmimi i dizelit në Maqedoni

  Lajmi i rradhës

  Vazhdon debati për gjykatësit kushtetues, VMRO-ja nuk e pranon Ljubomir Joveskin

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë