Miratohet paketa kundër krizës në vend

  Ndihma financiare për kategoritë më të rrezikuara të qytetarëve dhe për pensionistët është pjesë e masave të reja për përballimin e krizës energjetike dhe çmimeve në vlerë prej mbi 350 milionë euro që Qeveria i miratoi dje. Disa nga masat duhet të kalojnë në procedurë në Kuvend sepse kërkojnë ndryshime ligjore, e disa sipas Dekretit të Krizave mund të funksionalizohen me vendim të Qeverisë apo ministrive të veçanta. Masat e synuara po përgatiten edhe për industritë që kanë të bëjnë me produktet bazë të përdorura nga qytetarët.

  Kryeministri Dimitar Kovaçevski pas seancës së Qeverisë tha se prioritet mbetet mbrojtja e standardit jetësor të qytetarëve dhe likuiditetit të kompanive, si dhe se duhet të ketë energjensa, ngrohje dhe rrymë si dhe masa të synuara për kategoritë më të rrezikuara të qytetarëve.

  “Nuk do të harrojmë askënd dhe do ta lëmë të qetë të përballet me pasojat e krizës. Të gjithë së bashku do ta kalojmë krizën, tha Kovaçevski pas seancës së Qeverisë. “Përsëri menaxhojmë mirë me Buxhetin dhe ua kthejmë paratë qytetarëve, veçanërisht kategorive më të ndjeshme. Kemi bërë konsultime të thella me ekspertë, punëdhënës, odat ekonomike dhe pensionistët, shkencën,… Kemi finalizuar masat për të mbështetur qytetarët dhe kompanitë, por nga sot do të punojmë edhe më me përkushtim për tejkalimin e krizës. Ne veprojmë me vendosmëri dhe marrim masa që zbusin krizën”, theksoi Kovaçevski.

  42.000 qytetarë nga kategoritë e rrezikuara do të marrin 3.000 denarë në muaj në katër muajt e ardhshëm, ose gjithsej 12.000 denarë. Këtu përfshihen personat që ushtrojnë të drejtën e sigurimeve shoqërore, personat që ushtrojnë të drejtën e aftësisë së kufizuar, prindërit e fëmijëve me aftësi të kufizuar deri në moshën 26 vjeç që ushtrojnë të drejtën për një shtesë të veçantë, personat me aftësi të kufizuar që ushtrojnë të drejtën e ndihmës dhe kujdesit. nga një person tjetër, persona me ndryshime më të rënda të përhershme në gjendjen shëndetësore, prindër të vetëm përfitues të pagës minimale të garantuar dhe persona të papunë. Për këtë masë janë ndarë gjithsej mbi 8 milionë euro, tha Kovaçevski.

  Do të ketë edhe mbështetje direkte financiare për pensionistët që marrin pensione më të ulëta: mbi 91.600 pensionistë që marrin deri në 11.525 pensione do të ndihmohen me 1.500 denarë në muaj, pra gjithsej 6.000 denarë për katër muaj. Ndihmë prej gjithsej 3.000 denarë është siguruar për pensionistët që marrin pension prej 11.525 deri në 14.000 denarë, përkatësisht mbi 66.000 pensionistë. Për këtë masë janë ndarë më shumë se 12.2 milionë euro. Pensionistët mund të presin mbështetjen e fundit të qeverisë nga muaji i ardhshëm nëse Kuvendi miraton ndryshimet e nevojshme ligjore.

  Në seancën e qeverisë u miratuan edhe masat për mbështetjen e sektorit privat, të cilat synojnë kompanitë mikro, të vogla dhe të mesme. Me to zgjerohet gama e kompanive që përfitojnë nga skema e kredi-garancisë, nga Fondi i Garancisë së Bankës së Zhvillimit, duke lehtësuar kriteret e aplikimit. Ofrohet një linjë kredie direkte për të mbështetur likuiditetin e shoqërive tregtare mikro, të vogla dhe të mesme, sipas situatës aktuale, si dhe të tregtarëve të vetëm: zejtarë (të cilët paguajnë taksa mbi të ardhurat reale). Gjithashtu, rimbursimi i përshpejtuar dhe i rritur i TVSH-së, si dhe ofrimi i mbështetjes konsulente favorizuese për zhvillimin e projekteve/studimeve për investime në efiçencën e energjisë dhe burimet e rinovueshme të energjisë, me synim aksesin më të lehtë në kapital. Masa 25 do të vazhdojë edhe përmes Bankës për Zhvillim të Maqedonisë së Veriut dhe bankave komerciale, gjegjësisht mundëson kredi për investime në projekte për efikasitet energjetik dhe burime të ripërtëritshme të energjisë.

  Qeveria tashmë po diskuton dhe po bën analiza për të mbështetur me masa të synuara kompanitë prodhuese të produkteve bazë të përdorura nga qytetarët.

  Kryeministri bëri të ditur se me ministrat e Ekonomisë Kreshnik Bekteshi dhe të Financave Fatmir Besimi dhe me Fondin Monetar Ndërkombëtar janë duke u diskutuar për masat e synuara në lidhje me industritë që prodhojnë produkte ushqimore bazë dhe produkte që lidhen me produktet bazë të përdorura nga qytetarët. Qëllimi i këtyre masave është që të ndërhyhet si ndihmë në energjinë dhe energjinë elektrike që ata përdorin, por vetëm me kusht që të ketë ulje të çmimit të këtyre produkteve bazë që dalin nga niveli i prodhimit.

  “Shpresoj që në dy javët e ardhshme të arrijmë një zgjidhje që do të jetë e pranueshme për prodhuesit, që do të mundësojë subvencionimin e energjisë për ta, por edhe që do të mundësojë uljen e çmimit ose mos rritje të mëtejshme të çmimit të produkteve ushqimore bazë. Pra, për këtë jemi duke punuar, por të gjithë duhet të kuptojmë se inputet në procesin e prodhimit janë rritur për mbi 70 për qind në bursat botërore, ndërsa dhe misri janë produkte të bursës”, tha Kovaçevski.

  Lajmi Paraprak

  Kërçovë / Teknologjia, shkak pse të rinjtë nuk lexojnë shumë!

  Lajmi i rradhës

  Moldavia: Raketat ruse që goditën Ukrainën kaluan përmes hapësirës sonë ajrore

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë