Në gjashtë muajt e ardhshëm ose do ta ripërtërijmë kredibilitetin e BE-së në Ballkan ose do ta humbim

   Në takimin e sotëm të Këshillit për punë të përgjithshme (GAK) të BE-së, do të ngritim edhe çështjen për aderim dhe zgjerim të Unionit, deklaroi zëvendëskryeministri për Çështje Evropiane Nikolla Dimitrov para takimi joformal të GAK, që mbahet sot nën presidencën sllovene në Bërdo afër Kranj.

  “E përmenda fjalën krizë. Etimologjikisht fjala do të thotë pikë vendimtare. Brenda presidencës sllovene në gjashtë muajt e ardhshëm ne do të arrijmë këtë pikë vendimtare ose do të rivendosim kredibilitetin e BE-së në Ballkan ose do ta humbasim atë. Mendojmë në aftësitë dhe mençurinë e miqve tanë sllovenë për të pasur sukses”, theksoi Dimitrov.

  Ai theksoi se tema e takimit të GAK-së i kushtohet ndërtimit të një Bashkimi Evropian më elastik pas krizës Kovid-19.

  “E dimë se virusi, virusi i vazhdueshëm nuk njeh kufij, nuk njeh statusin e anëtarësimit ose statusin e kandidatit të vendeve. Duke pasur parasysh gjeografinë tonë, ne jemi të rrethuar nga vendet anëtare, ne duhet ta bëjmë këtë së bashku me BE-në, kështu që unë jam shumë i lumtur për diskutimin”, shtoi Dimitrov.

  Zëvendëskryeministri Dimitrov dje pas arritjes në Lubjanë pati takim me sekretarin e shtetit në Ministrinë e Punëve të Jashtme të Sllovenisë dhe Kryetarin aktual të GAK, Gasper Dovzhan, duke theksuar se përparësitë e presidencës sllovene të BE-së në gjashtë muajt e ardhshëm, në përveç mbështetjes miqësore për ne dhe rajonin është gjithashtu një marrëdhënie parimore në favor të besueshmërisë të vetë Unionit.

  “E kaluara e përbashkët me Slloveninë mbështetet në aspiratën për të ndërtuar një të ardhme të përbashkët, evropiane. Prioriteti i miqve sllovenë për gjashtë muajt e ardhshëm të presidencës së tyre me BE, përveç mbështetjes miqësore për ne dhe rajonin, është një marrëdhënie parimore në favor të besueshmërisë së vetë Unionin”, theksoi Dimitrov.

  Dimitrov dje në Lubjanë, u takua edhe me ministrin e Punëve të Jashtëm Edgars Rinkevics dhe sekretarin e shtetit sllovak për Çështjet Evropiane Martin Klus, në të cilin u rikonfirmua mbështetja për fillimin e negociatave të anëtarësimit duke pasur parasysh faktin se Maqedonia e Veriut ka përmbushur të gjitha kushtet dhe u theksua. se një hap urgjent është i nevojshëm në procesin e zgjerimit të Unionit./Kohamk/

  Lajmi Paraprak

  Në RMV zyrtarëve të korruptuar nuk u konfiskohet pasuria

  Lajmi i rradhës

  Sundimtari i keq

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë