Nuk kishte ndodhur asnjëherë, Pfizer Biontech i dhuron Gjermanisë rritjen më të madhe ekonomike

  Ekonomia më e madhe e Evropës, Gjermania, mund të pësojë një rritje në ekonomike e saj me 0.5 përqind falë BionTech, e cila siç dihet  së bashku me Pfizer prodhon vaksinë anti-covid,’ Pfizer BioNTech’ e cila tashmë është prezent në çdo vend të botës.

  Ekonomia gjermane, e cila u tkurr me 4.9 përqind vitin e kaluar për shkak të pandemisë, vlerësohet të ketë një normë rritjeje prej rreth 4 përqind këtë vit, ndërsa vlerësohet se 12.5% ​​e rritjes në vitin 2021 do të jetë falë BionTech.

  Është deklaruar se kontributi i Biontech, në pronësi të Uğur Şahin dhe Özlem Türeci, në rritjen e ekonomisë gjermane në 2021 nuk është bërë kurrë më parë nga asnjë kompani.

  Parashikimet e Sebastian Dullien, kreut të Institutit të Politikave Makroekonomike (IMK), mendon se nisma që prodhon vaksinën mRNA dhe e shet atë në të gjithë botën do të ketë një ndikim të madh në rritjen e ekonomisë gjermane.

  “Nuk ka asnjë shembull tjetër ku një kompani e vetme të ketë pasur një ndikim të tillë në prodhimin e brendshëm bruto të Gjermanisë,” tha Dullien për Reuters.

  Llogaritjet e Dullien bazohen në një vlerësim të të ardhurave që BioNTech publikoi ​​të hënën e kaluar.

   Kompania kishte përditësuar vlerësimin e saj të mëparshëm prej 12.4 miliardë euro në 15.9 miliardë euro (18.63 miliardë dollarë).

  BioNTech gjithashtu njoftoi se ka nënshkruar kontrata me partnerin e saj Pfizer për të ofruar afërsisht 2.2 miliardë doza për këtë vit dhe 1 miliardë doza për 2022.

  “Kjo është pothuajse tërësisht vlerë e shtuar vendase, pasi BioNTech furnizon shumë pak produkte nga jashtë. Pra, kjo ka një ndikim të drejtpërdrejtë në rritjen ekonomike, “tha ai.

  Ndryshe nga kompanitë automobilistike, të cilat japin një kontribut të rëndësishëm në ekonominë e vendit, por kanë një pjesë të konsiderueshme të operacioneve të tyre jashtë vendit, kompania kryen të gjithë prodhimin e saj në Gjermani.

  Një zyrtar qeveritar tha se ishte e arsyeshme të supozohej se ndikimi i BioNTech në rritjen e përgjithshme ekonomike do të arrinte lehtësisht 0.5 përqind këtë vit.

  Ekonomisti i Bankës ING Carsten Brzeski deklaroi se llogaritja e Dullien është e arsyeshme dhe historia e suksesit të BioNTech është thjesht e jashtëzakonshme. 

  “Nuk ka shumë kompani që mund të shkojnë nga zero në 100 në vetëm një vit,” tha Brzeski.

  Lajmi Paraprak

  Marin Barleti, nismëtari i historiografisë shqiptare

  Lajmi i rradhës

  Gratë në politikë nuk i përkrah as partia e as shoqëria

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë