Numri i madh i qytetarëve që shkojnë për të punuar jashtë RMV-së, lënë gastronomët pa staf

  Numri i qytetarëve të Maqedonisë që shkojnë për të punuar në Kroaci dhe Mal të Zi në disa nga objektet hoteliere dhe gastronomike po rritet çdo ditë. Nikolla Petreski, shef i kuzhinës nga Struga, tash e dy muaj është në bregdetin kroat. Ai thotë se kushtet e mira të punës dhe pagat më të larta janë arsyet kryesore që sezonin e verës ta kalojë duke punuar në Adriatik.

  “Aktualisht jemi 40 shefa kuzhine në Adriatik, sipas disa statistikave tona, dhe në të gjithë Kroacinë rreth njëqind veta, vetëm nga Maqedonia. Njihemi, dhe kemi rrjetin tonë të gatimit. “Kushtet janë më të mira se në Maqedoni. Vërtetë punon më shumë, mbi dhjetë orë, por kushtet dhe rrogat janë krejtësisht të ndryshme. Pashë një shpallje, 22 mijë kuna për një kuzhinier, 12 orë, që janë rreth 3000 euro”, tha Nikola Petreski-kuzhinier nga Struga

  Sezoni në Kroaci fillon në fillim të marsit dhe përfundon në 1 nëntor. Është një numër i madh i atyre që punojnë si kamerierë, banakier apo staf tjetër ndihmës.

  “Unë mendoj se vitin e ardhshëm do të ikin edhe ata që do të trajnohen në Maqedoni. Kuzhinierët elitë nga Kroacia kanë shkuar diku tjetër, kështu që elita në Kroaci janë kuzhinierët e Maqedonisë”, tha Nikola Petreski-kuzhinier nga Struga

  Ndërkohë, hotelierët dhe pronarët e restoranteve në Ohër dhe Strugë po përpiqen të gjejnë staf të përshtatshëm. Sezoni turistik po vjen, nuk ka fuqi punëtore.

  “Nëse Struga do ta përballojë këtë krizë, mendoj se nuk do ta përballojë dhe mendoj se do të jetë një krizë e madhe. Vetë gastronomët nuk kanë ndihmë nga shteti për të rritur pagat e stafit”, tha Emil Poposki-pronar i objektit gastronomik në Strugë

  Gastronomët thonë se kanë nevojë për ndihmë nga shteti, jo nga aspekti i financave, por për sa i përket mallrave të blera me beneficione, dhënia fund e konkurrencës ilegale. Rajonit Ohër-Strugë vetëm gjatë sezonit veror do ti mungojnë disa qindra të punësuar, prandaj shumë prej tyre punësojnë staf jo adekuat, nxënës të shkollave të mesme apo vetë pronarët me familjet e tyre u shërbejnë mysafirëve. /Alsat/

  Lajmi Paraprak

  Fëmijët e Bërnjarcës edhe këtë vit shkollor po e përfundojnë me problemet e vjetra

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë