Numri më i madh i gazetarëve në RMV dhe punonjësve të medias marrin paga nën mesatare

  Numri më i madh i gazetarëve dhe punonjësve të medias marrin kompensim për punën e tyre nën pagën mesatare në vend, tregon një sondazh i kryer nga Sindikata e Pavarur e Gazetarëve dhe Punëtorëve të Medias (SPGPM) dhe Instituti Resis, i mbështetur nga BE-ja, shkruan Vërtetmatësi.

  Në të njëjtën kohë, 55 përqind e gazetarëve marrin pagë nën mesataren e vendit, ndërsa 77 përqind e punëtorëve në media janë nën mesataren e vendit, u tha në konferencën e një dite më parë në Shkup.

  Të dhënat e të ardhurave të paraqitura në anketë janë marrë nga një anketë ballë për ballë me një kampion të përzgjedhur rastësisht prej 342 të anketuarve, nga të cilët 206 janë gazetarë dhe 137 janë punonjës të tjerë të medias, dhe është realizuar në muajt e fundit të vitit 2023.

  Pritnscreen nga prezantimi i SPGPM
  Pritnscreen nga prezantimi i SPGPM

  Pagat, edhe pse të ulëta, siç u vlerësua, përsëri paguhen rregullisht çdo muaj për 85 përqind të të anketuarve. Megjithatë, 38 përqind e gazetarëve dhe 36 përqind e punonjësve të medias nuk paguhen jashtë orarit as vazhdimisht, as shpesh. Gjithashtu, puna gjatë pushimeve shpesh nuk paguhet. Kjo ndodh me 46 për qind të numrit të përgjithshëm të të anketuarve.

  Në konferencën ku u prezantua pas shumë kohësh hartëzimi i parë gjithëpërfshirës i punonjësve në sektorin e medias, u prezantua se në vend u identifikuan 3.146 vende pune, ku punojnë 1.694 gazetarë dhe 1.452 punonjës të medias.

  Gjithashtu, nga numri i përgjithshëm, 1.039 gazetarë dhe 1.072 punonjës të medias janë me kohë të plotë. Dhe, nga numri i përgjithshëm i gazetarëve të punësuar rregullisht, mbi 20 për qind janë në mediat online, ndërsa mbi 72 për qind e punëtorëve të mediave të punësuar rregullisht punojnë në RTM dhe stacione të tjera televizive kombëtare.

  Situata më e rëndë si nga numri i të punësuarve ashtu edhe nga pagat është në televizionet dhe radiot rajonale dhe lokale.

  Lajmi Paraprak

  RMV, pakësohen nxënësit në gjysmëvjetorin e dytë

  Lajmi i rradhës

  Hungaria “nuk ndien urgjencë” për anëtarësimin e Suedisë në NATO

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë