OBSh: Uji, kanalizimi dhe higjiena e pasigurt përgjegjëse për 1.4 milionë vdekje në vit

  Foto ilusturese

  Shumica e vdekjeve që i atribuohen WASH (Uji, kanalizimi dhe higjiena) u raportuan nga rajonet e Afrikës dhe Azisë Juglindore të OBSh-së.

  Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSh) ka ngritur shqetësimin për rreziqet në rritje shëndetësore që vijnë nga uji i pijshëm, kanalizimi dhe higjiena e pasigurt (WASH). Në raportin e saj të fundit, agjencia e shëndetësisë e OKB-së ka zbuluar se gjysma e popullsisë së botës ende nuk ka akses adekuat në ujin e pijshëm, kanalizimet dhe higjienën, gjë që çoi në të paktën 1.4 milionë vdekje të parandalueshme dhe 74 milionë vite të jetës të rregulluara nga aftësia e kufizuar 2019.

  Konfliktet, rezistenca antimikrobike, rishfaqja e pikave të nxehta të kolerës dhe ndryshimet klimatike janë identifikuar si faktorë që kontribuojnë në rritjen e barrës së sëmundjeve të lidhura me WASH.

  Sëmundjet që i atribuohen ujit të pijshëm, kanalizimeve dhe higjienës së pasigurt

  Raporti i OBSh-së bazohet në vlerësimet e barrës së sëmundjeve që i atribuohen WASH-it (domethënë diarreja, infeksionet akute të frymëmarrjes, kequshqyerja dhe helminthiazat e transmetuara nga toka) për 183 shtete anëtare të OBSh-së për vitin 2019.

  Sipas raportit: Sëmundja diarreike u atribuua për më shumë se një milion vdekje.

  Infeksionet akute të frymëmarrjes që vijnë nga higjiena joadekuate e duarve u identifikuan si kontribuuesi i dytë më i madh, me 356 000 vdekje.

  WASH e pasigurt çoi në 395 000 vdekje te fëmijët nën pesë vjeç. Diarreja dhe infeksionet akute të frymëmarrjes janë shkaqet kryesore infektive të vdekjeve në këtë grupmoshë në nivel global. Në vitin 2019, diarreja shkaktoi 273 000 vdekje ndërsa 112 000 fëmijë nën pesë vjeç vdiqën për shkak të infeksioneve akute të frymëmarrjes, sipas raportit të OBSH-së.

  Vdekjet që i atribuohen WASH janë më të lartat në Afrikë dhe Azinë Juglindore

  Shumica e vdekjeve që i atribuohen WASH u raportuan nga rajonet e Afrikës dhe Azisë Juglindore të OBSH-së. Gati 90 për qind e vdekjeve të lidhura me ujin e pijshëm, kanalizimet dhe higjienën e pasigurt kanë ndodhur në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme. Edhe në vendet me të ardhura të larta, 18 për qind e barrës së tyre të sëmundjes diarreike i atribuohet praktikave joadekuate të higjienës së duarve. /TCH/

  Lajmi Paraprak

  Privatizimi tkurr tokat bujqësore

  Lajmi i rradhës

  40-vjeçarët arrijnë rekordin e beqarëve, faktorët dhe rasti i Shqipërisë

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë