Pas disa vitesh nuk do të ketë kush të na bëjë byrek | Të rinjtë në Maqedoni nuk duan të jenë bukëpjekës

  Në industrinë e madhe të furrës mungojnë më së shumti punëtorët e mishit, gatuesit e brumit dhe furrtarët, ndërsa në industrinë e vogël dhe të mikro furrës, kompanitë kanë mungesë të furrtarëve dhe byrekshitësve. Problemi është serioz dhe duhet të zgjidhet sistematikisht dhe institucionalisht, thotë Natasha Janevska nga Oda Ekonomike, përcjell Nistori.

  Të rinjtë nuk kanë aspak interes për profesionin e furrës dhe as nuk janë të interesuar të jenë pronarë furrash buke. Mosha mesatare e të punësuarve në industrinë e bukës është 57 vjeç. Kur të dalin në pension, nuk do të ketë njeri që do t’i zëvendësojë. Kompanitë nga kjo zonë ende po përballen me probleme për mungesën e stafit të kualifikuar, sipas analizave të fundit të Odës së Tregtisë.

  Situata është alarmante, theksoi sot në një konferencë për media Oda e Tregtisë, e përveç kësaj, punën e vështirëson edhe fakti se një pjesë e proceseve në industrinë e furrës nuk mund të automatizohen për të kompensuar mungesën e personelit.

  “Në industrinë e madhe të furrave, mungesa më e madhe është e kasapëve, gatuesve të brumit dhe furrtarëve, dhe në industrinë e vogël dhe mikrobukëpjekjes, biznesmenëve po u mbarojnë furrtarët dhe furrtarët. Problemi është serioz dhe duhet zgjidhur në mënyrë sistematike dhe institucionale. Një nga opsionet është të parashikohet subvencionimi i punëdhënësve apo punëtorëve që do të zgjedhin këto profesione në industrinë e bukës, sepse periudha e ardhshme mund të çojë në bllokadë të veprimtarisë dhe rritje të çmimeve të produkteve të furrës ditore dhe brumërave të punuar me dorë”, theksoi Natasha Janevska nga Oda.

  Oda njofton mbështetjen për anëtarët e saj përmes prekualifikimit dhe rikualifikimit për aftësitë e kërkuara.

  “Po fillojmë me trajnimin e furrtarëve në bashkëpunim me furrën ‘Pastel’, e cila u përball me nevojën për staf të trajnuar. Është një program i verifikuar, i dizajnuar në mënyrë modulare, i realizuar me kërkesë të ‘Pastel’, i cili përmban një pjesë teorike dhe praktike. Personat do të trajnohen nga një praktikant me përvojë, përderisa trajnimi zgjat, do të marrin fonde monetare dhe më pas, pasi të kenë përfunduar trajnimin, do të punësohen edhe në kompani”, shtoi Janevska.

  Sipas Igor Stojanovskit nga “Pastel”, problemi me mungesën e kuadrove në industrinë e furrës është jashtëzakonisht serioz.

  “Po rritet në mënyrë drastike çmimi i punës të punonjësve ekzistues. Nuk ka më shumë ndryshim nëse byrekshitësi do të punojë këtu apo në Gjermani, çmimet e tyre janë pothuajse të barabarta. Nuk janë njësoj, por dalëngadalë po e kapin hapin sepse, thjesht, nuk ka kush të punojë”, tha Stojanovski.

  Tashmë janë katër kandidatë për trajnim, të gjitha gra, të moshës rreth 50 vjeç. Ata duan të rikualifikohen sepse janë në kërkim të një pune.

  Të rinjtë për momentin nuk janë regjistruar, thekson Stojanovski, duke shtuar se në industrinë e furrës paga mesatare është mbi 30.000 denarë, e arrin deri në 60.000, njëherit paga është në proces të rritjes.

  Sipas analizës së fundit të Dhomës së Tregtisë, 82 për qind e kompanive u përpoqën të siguronin stafin me aftësitë e nevojshme, por nuk ia dolën në tërësi, 45 për qind e kompanive e shohin arsyen në numrin e kufizuar të kandidatëve me kualifikimet e duhura dhe përvojën e punës, ndërsa 42 për qind besojnë se kandidatët kanë njohuri përkatëse teorike. /Nistori/

  Lajmi Paraprak

  Djemtë, vajzat, gratë dhe nuset e politikanëve dhe gjyqtarëve do të jenë gjyqtarë dhe prokurorë të ardhshëm në RMV (Lista)

  Lajmi i rradhës

  Djali i Talat Xhaferit, prokuror i ardhshëm

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë