Prokuroria ka gjashtë çështje aktive ndaj Merkos, njëra prej të cilave ka më shumë se tre vjet që pret ekspertizë shtesë

  Shumica e rasteve ndaj Merkos janë për shpërdorim të pozitës dhe kompetencave zyrtare dhe janë ngritur me kallëzim penal nga shoqatat e qytetarëve, avokatët, Drejtoria e Policisë Financiare… Një nga rastet p.sh. është i vitit të kaluar dhe i referohet tek një aplikim për angazhime për shërbime ligjore, dhe një tjetër ka të bëjë me shpronësimin e tokës dhe është i vitit 2019 – të dyja janë ende nën hetim.

  Nga Prokuroria thonë se do të hetojnë nëse kryetari i Strugës ka ushtruar ndikim në rastet dhe nëse konstatohet se prokurorët kanë vepruar në mënyrë joprofesionale dhe joprofesionale ndaj tyre do të fillojë procedura.

  Për kryetarin e Komunës së Strugës, Ramiz Merko, në evidencën e Prokurorisë Publike janë gjashtë lëndë aktive (në hetim paraprak dhe hetim) nga BDI, shumica prej të cilave për keqpërdorim të pozitës zyrtare dhe kompetencave. Njëri prej tyre, sipas numrit të regjistrimit, është i vitit 2015 dhe ende nuk është mbyllur sepse ka më shumë se tre vjet që pritet ekspertiza shtesë nga Byroja e Ekspertizës Mjeko-Ligjore.

  Merko dhe familja e tij u futën në listën e zezë nga SHBA të martën (20 qershor) për përfshirje në korrupsion të konsiderueshëm dhe, sipas Departamentit të Shtetit, shpërdorim fondesh dhe ndërhyrje në procese gjyqësore dhe të tjera publike.

  Se a ka dhe çfarë ndikimi ka kryetari në rastet që po zhvillohen ndaj tij, nga Prokuroria Publike thonë se janë duke e kontrolluar pasi është vënë në dukje nga ShBA.

  “Prokuroria Publike e Republikës së Maqedonisë së Veriut merr jashtëzakonisht seriozisht njohuritë e Departamentit Amerikan të Shtetit për ndikimin e mundshëm të këtij personi në procedurë. Për këto arsye, prokuroria do të hetojë menjëherë ligjshmërinë dhe shpejtësinë e veprimeve dhe ndikimin e mundshëm në veprimet e çështjeve për çdo rast. Të gjithë prokurorët që do të konstatohet se kanë vepruar në mënyrë të parakohshme, joprofesionale dhe nën ndikim do të ndiqen penalisht dhe publiku do të informohet siç duhet”. thonë nga Prokuroria.

  Krahas gjashtë rasteve aktive për Merkon në vitet e kaluara janë mbyllur edhe çështje të tjera, ku prokuroria njofton se do të kontrollojë nëse ka ndërhyrë dhe ka pasur ndikim edhe në to.

  Tri prej rasteve janë të këtij viti – lëndët i udhëheq Organizata Publike e Strugës dhe Organizata Publike QKKK.

  Për të gjitha rastet aktive, Prokuroria Publike ka dhënë sot detaje. Më i vjetri, i cili është në pritje të ekspertizës dhe me numër arkivi të vitit 2015, është krijuar pas kallëzimit të Drejtorisë së Policisë Financiare për shpërdorim të pozitës dhe autoritetit zyrtar.

  “KOM Nr. 208/15 e hapur pas raportimit të UFP për vepër penale nga neni. 353 (keqpërdorimi i pozitës dhe autoritetit zyrtar) paragrafi 1 dhe 2. dhe 5 kundër personit për të cilin shfaqni interes dhe tre personave të tjerë. Prokurori që vepron në këtë rast ka lëshuar urdhër për ekspertizë në Byronë e Ekspertizës Gjyqësore, pasi pas konstatimeve të dorëzuara, në tri raste është kërkuar shtimi i ekspertizës. Prokurori në fjalë është ende në pritje të veprimeve për Urdhrin Suplementar të lëshuar në shkurt 2020”.

  raportet nga Prokuroria.

  Tri nga subjektet, nga ana tjetër, janë formuar gjatë këtij viti. Njëra është pas kallëzimit penal të bërë më 25 prill nga disa shoqata të qytetarëve për shpërdorim të pozitës zyrtare dhe kompetencave. Rastin e trajton OJO Struga.

  Për dy të tjerët nga viti 2023 Nga Prokuroria bëjnë të ditur:

  “KOM Nr. 117/23 të paraqitur në Prokurorinë Publike të Strugës kundër të lartpërmendurit dhe dy personave të tjerë për veprat penale nga neni 353 (keqpërdorimi i pozitës dhe autoritetit zyrtar) dhe nenit 353-c (punë nga pakujdesia në shërbim) të Kodit Penal. janë persona të hetuar dhe trajtohen rregullisht;

  CO nr. 121/23 e pranuar në SH.PK Strugë më 19.05.2023, pas së cilës raporti është duke u studiuar dhe ka filluar procedura para hetimore”.

  Një nga rastet, nga ana tjetër, është hapur vitin e kaluar dhe trajtohet nga Prokuroria Themelore Publike për Ndjekjen e Krimit të Organizuar dhe Korrupsionit (OJO GOKK). Bëhet fjalë për një çështje që ka nisur pas kallëzimit penal të një grupi avokatësh ndaj tre personave, mes të cilëve edhe Merko, dhe bëhet fjalë për angazhime për shërbime ligjore. Rasti është nën hetim.

  Rasti i gjashtë, nga ana tjetër, bazohet në një kallëzim penal të vitit 2019 për shpërdorim të pozitës zyrtare dhe kompetencave, por edhe për mashtrim. Përveç kryetarit të bashkisë, janë përfshirë edhe disa persona dhe bëhet fjalë për shpronësimin e tokës. Rasti fillimisht është trajtuar nga Prokuroria Publike e Strugës dhe Prokuroria Publike e QKK-së, por më vonë të dyja rastet janë bashkuar në një. Janë siguruar provat nga çështjet gjyqësore dhe një pjesë e dosjeve, por kjo është ende në hetim paraprak. /Alsat/

  Lajmi Paraprak

  “Nëse do të futesha në listën e zezë të ShBA, do ta konsideroja si humbjen më të madhe në karrierën time”

  Lajmi i rradhës

  A do të shmanget “rreziku nga një konflikt rajonal”?

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë