Protestojnë prodhuesit e orizit: Jemi të demotivuar me çmimin e blerjes

  Prodhuesit e orizit dolën sërish në protestë dhe me makineri bujqësore bllokuan rrugën rajonale Shtip-Koçan.

  Instituti i Bujqësisë në Universitetin Shën Kirili dhe Metodij dhe ministria e linjës para më pak se një muaji kanë përcaktuar se çmimi i prodhimit për kilogram elb është 27 denarë, ndërsa orizi blihet nga 22 deri në 25 denarë.

  “Në fakt, me vetëdije kemi një humbje prej 50 euro për njësi hektar”, tha Zdravko Arsov, prodhues i orizit nga fshati Obleshevë.

  Ajo demotivon fermerët e orizit për të korrur të korrat e vitit.

  “Vitet e kaluara në këtë periudhë është korrur 50% e të korrave, ndërsa sot mund të konstatojmë se është korrur 5 deri në 10% e të korrave, që në vetvete tregon për mungesën e interesimit, zhgënjimin e fermerëve. Qëndrimi inert i ministrisë dhe i të gjitha subjekteve kompetente është i papranueshëm në këto kushte dhe duhet gjetur sa më parë një zgjidhje që do t’i plotësojë nevojat dhe interesat e fermerëve nëse duam që orizi të vazhdojë të ekzistojë në këto zona”, tha Stavre Janev, një prodhues orizi nga fshati Grudges.

  Me çmimin aktual të naftës dhe rritjen e ripromaterialeve me 300%, prodhimi i orizit po kthehet në një aktivitet jofitimprurës.

  “Do të duhet të largohemi nga zonat dhe të kërkojmë shpëtim në ndonjë aktivitet tjetër”, tha Stojçe Tashovski, prodhues i orizit nga fshati Obleshevë.

  Është e palogjikshme, thonë kultivuesit e orizit që në Itali orizi i bardhë në bursë shitet 2800 euro për një ton oriz të bardhë ose 172 denarë për kilogram, që është çmimi më i lartë deri më tani dhe se në Maqedoni kemi historikisht çmimet më të ulëta të blerjes.

  “Prodhuesit e menjëhershëm janë vënë në situatë ku nuk mund të mbijetojnë”, shtoi Janev.

  Fermerët kanë kërcënuar se nuk do të pushojnë së protestuari deri në plotësimin e kërkesave të tyre.

  Lajmi Paraprak

  Çfarë do të ndodh nëse telefoni im do të infektohet?

  Lajmi i rradhës

  Jemi të frikësuar, por lufta na bëri praktikë

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë