Punësimet para zgjedhjeve kanë për qëllim grumbullimin e votave, thonë nga Antikorrupsioni

  Punësimi në administratën publike vetëm pasi të kenë përfunduar zgjedhjet lokale. Komisioni Kundër Korrupsionit tha se edhe pse ka shpallje publike për rreth 300 vende pune në shërbime, prapë ata që do të kalojnë konkurset, nuk do të lejohen të punësohen menjëherë. Vendimi i disa ministrive për të publikuar shpallje për punonjës të ri pak para shpalljes së zgjedhjeve, sipas këtij institucioni, është klientelizëm.

  Me vetë shpalljen, po mbajnë peng ata që presin të punësohen dhe mund ta përdorin atë si klientelizëm klasik, respektivisht si sigurim të votave. Dhe ata, imagjinoni, disa tashmë kanë aplikuar dhe ata i kanë informacionet e tyre se kush janë, cilët janë familjet e tyre, kështu që ka vend për më shumë dyshime këtu dhe kjo është arsyeja pse ne mendojmë se nuk është në frymën e qeverisjes së mirë”, tha Biljana Ivanovska, kryetare e KPK-së.

  Për Komisioni kundër korrupsionit, nuk ka bazë për ryshfet parazgjedhor me pagesën e subvencioneve bujqësore pasi tashmë janë shpallur zgjedhjet. Qeveria kohët e fundit është mburrur se 10 milionë euro subvencione janë paguar për fermerët, ndërsa ka paralajmëruar edhe subvencione të reja.

  Subvencionet janë pagesa të rregullta dhe paguhen çdo vit sipas një programi të miratuar nga Agjencia për Financimin e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural. Në vitin 2017 ato u fshinë sepse ka vendim të Gjykatës Kushtetuese dhe morën trajtimin e pagesave të rregullta. Bujqësia nuk e duron atë”, theksoi Biljana Ivanovska, kryetare e KPK-së.

  Ivanovska rikujtoi se nga dita e shpalljes së zgjedhjeve lokale deri në përfundimin e tyre, nuk është e mundur të fillohet ndërtimi i projekteve për të cilat do të paguhen para nga buxheti. Përjashtim bën nëse paraprakisht sigurohen fonde për këtë dhe nëse bëhet fjalë për realizimin e ndonjë programi të miratuar me ligj në vitin aktual. Gjithashtu është e ndaluar të ketë ngjarje publike 20 ditë para fillimit të fushatës zgjedhore për të filluar ndërtimin ose vënien në punë të ndërtesave të ndërtuara me para buxhetore – rrugë, furnizim me ujë ose kanalizime. Antikorrupsioni informoi se po e rinovojnë regjistrin e automjeteve zyrtare në mënyrë që të mos ketë abuzime me to gjatë fushatës zgjedhore./Alsat/

  Lajmi Paraprak

  Certifikata e vaksinimit në kafene | Të dielën protesta në RMV

  Lajmi i rradhës

  Sondazhi i NDI: Rreth 64% e qytetarëve të RMV-së mendojnë se vendi lëviz në drejtim të gabuar

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë