Qytetarët në RMV të pakënaqur me mundësitë ekonomike

  Kur flasim për besimin e qytetarëve të Maqedonisë së Veriut ndaj lirisë politike në vend, mund të themi se nuk është i mjaftueshëm, duke qenë se një pjesë e madhe gjithashtu konsiderojnë që as mundësitë ekonomike “nuk janë të mjaftueshme” dhe përshtypja është e ndarë nëse liritë politike dhe mundësitë ekonomike do të përmirësohen në 25 vitet e ardhshme. Këtë e tregojnë rezultatet e publikuara të anketës globale (gusht-tetor 2022) të kryer për 75-vjetorin e Shoqatës Botërore “Gallup International”, e cila mbulon rreth dy të tretat e popullsisë së botës (dhe më shumë se 90% të atyre vendeve në të cilat kryhet lirisht dhe publikohet anketa e opinionit publik).

  Krahas perceptimeve të treguara për (pa)mjaftueshmërinë e lirive politike dhe mundësive ekonomike, sipas rezultateve, qytetarët nuk shprehën pritje të mëdha për ndryshim të situatës në të ardhmen.

  Në pyetjen “si do t’i vlerësonit liritë politike – a janë ato të mjaftueshme apo jo në vendin tuaj”, 25% e të anketuarve në Maqedoninë e Veriut janë përgjigjur se liritë politike “janë të mjaftueshme”, dhe 70% janë deklaruar se “nuk janë të mjaftueshme”. Për këtë çështje, vendi është pothuajse në fund të listës së renditjes. Një përqindje më e lartë e të anketuarve që deklaruan se liritë politike në vendin e tyre “nuk janë të mjaftueshme” mund të gjenden vetëm në Sierra Leone (75%), Bregun e Fildishtë (72%), BeH (77%), Ekuador (78%), Libi. (83%) Nigeri (86%) dhe Peru (82%).

  Kur u pyetën se çfarë prisni të ndodhë në 25 vitet e ardhshme për sa i përket lirive politike, 33% e të anketuarve në Maqedoninë e Veriut deklaruan se presin që ato të “rriten”, 26% besojnë se “do të mbeten pothuajse të njëjta” dhe 35% % se “do të ulen”.

  Sa i përket mundësive ekonomike në 25 vitet e ardhshme, 30% e të anketuarve në Maqedoninë e Veriut shprehën optimizëm se do të “rriten”, 19% besojnë se “do të mbeten pothuajse të njëjta”, dhe 47% se do të “ulen”. “Çdo i dyti qytetar i botës mendon se liritë politike sot në vendin ku jeton janë në fakt të pamjaftueshme, ndërsa dy nga pesë ende mendojnë se janë të mjaftueshme. Pakënaqësia është edhe më e madhe në lidhje me kushtet ekonomike – pothuajse dy të tretat besojnë se mundësitë e sotme ekonomike në vendin e tyre janë të pamjaftueshme. “Më pak se një e treta mendojnë se janë të mjaftueshme”, potencojnë Gallup International.

  Sipas saj, globalisht, pritshmëritë për të ardhmen duken më pozitive: 45% presin që në 25 vjet liritë politike në vendin ku jetojnë do të rriten (më shumë ose të paktën në një farë mase), 19% presin që ato të ulen (të ulen. në një farë mase ose edhe më shumë), dhe 27% presin që liritë politike të mbeten të njëjta. Për sa i përket mundësive ekonomike, gjysma e popullsisë së botës pret që ato të rriten në vendin e tyre brenda 25 viteve, 23% janë pesimistë dhe rreth një e pesta e të anketuarve presin që mundësitë në ekonomi të mbeten të njëjta. /koha/

  Lajmi Paraprak

  AUV: Qumështi dhe prodhimet e qumështit janë të sigurta

  Lajmi i rradhës

  Emigrantët që kalojnë tranzit nëpër RMV dhunohen nga kontrabanduesit

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë