Këto janë pikat më të nxehta dhe më të ftohta në Tokë

  Nga 80 deri në -100 gradë Celsius: temperatura sipërfaqësore e tokës matet me satelitë.

  Dy satelitë të NASA-s me një spektroradiometër me rezolucion të moderuar (MODIS) kanë qenë në orbitë për 20 vjet. Kjo lejon, ndër të tjera, të përcaktojë temperaturën sipërfaqësore të tokës.

  Një studim i ri shikon ekstremet e regjistruara gjatë 20 viteve të fundit.

  Pika më e nxehtë

  Zyrtarisht, Lugina e Vdekjes është ende vendi më i nxehtë. Në vitin 1913 u regjistrua vlera rekord prej 56.7 gradë Celsius. Por kjo është temperatura e ajrit. Sipërfaqja bëhet dukshëm më e nxehtë.

  Në shkretëtirën e Lutit në Iran, rekordi prej 80.8 gradë Celsius u mat në tokë në vitin 2018. Në vitin 2019, e njëjta temperaturë në tokë u mat në shkretëtirën Sonoran, midis SHBA-së dhe Meksikës.

  Pika më e ftohtë

  Pika më e ftohtë në tokë është në Antarktidë. Në vitin 2016, sipërfaqja u mat -110.9 gradë Celsius atje. Kjo është 20 gradë Celsius më e ftohtë se rekordi për temperaturën më të ftohtë të ajrit të regjistruar në vitin 1983.

  Dallimi më i madh

  Diferenca më e madhe e temperaturës në vetëm një ditë ishte më 20 korrik 2006. Në pellgun kinez Qaidam, temperatura u ngjit nga -23,7 gradë Celsius në 58,1 gradë Celsius. Ky është një ndryshim prej 81.8 gradë Celsius. 

  Lajmi Paraprak

  Zvogëlohet numri i rasteve pozitive me Covid-19, rritet interesimi për vaksinim

  Lajmi i rradhës

  Mbështetje e fuqishme nga Austria, Sllovenia dhe Çekia për mbajtje të Konferencës së parë ndërkombëtare në qershor

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë