Përfitimet e sportit për fëmijët me nevoja të veçanta

  Sportet dhe fëmijët me nevoja të veçanta

  Të gjithë fëmijët mund të përfitojnë nga stërvitja, çlirimi i energjisë dhe kënaqësia e të luajturit sporte. Këtu përfshihen edhe fëmijët me nevoja të veçanta.

  Fëmijët me nevoja të veçanta ndonjëherë nuk inkurajohen të ushtrojnë aktivitete sportive. Prindërit ose kujdestarët e tyre mund të kenë frikë se do të lëndohen. Por aktiviteti fizik është po aq i rëndësishëm për fëmijët me nevoja të veçanta sa edhe për çdo fëmijë.

  Pjesëmarrja në sport mund të ndihmojë në rritjen e vetëbesimit. Mund të përmirësojë gjithashtu aftësitë në ndërtimin e marrëdhënieve dhe punën si pjesë e një ekipi. Dhe mund të ndihmojë në menaxhimin e peshës. Ky është një problem i zakonshëm tek fëmijët e sotëm.

  Përfitimet e sportit

  Përfitimet e aktivitetit të rregullt fizik janë të shumta:

  Shëndeti fizik i përgjithshëm përmirësohet;

  Përmirësimi i shëndetit kognitiv;

  Kontroll më të mirë të peshës;

  Densitet më i shëndetshëm i kockave;

  Shëndeti më i mirë emocional dhe psikologjik;

  Aftësi të përmirësuara sociale;

  Aftësitë motorike të përmirësuara;

  Më shumë vetëvlerësim;

  Rrezik i reduktuar për sëmundje si diabeti.

  Llojet e sporteve për fëmijët me nevoja të veçanta

  Pothuajse çdo sport ose aktivitet mund të modifikohet për t’u dhënë fëmijëve me nevoja të veçanta përfitimet kardiovaskulare, fleksibilitetin dhe stërvitjen e forcës që i lejon ata të qëndrojnë të shëndetshëm dhe në formë. Fëmijët në karrige me rrota, për shembull, mund të luajnë basketboll ose tenis. Fëmijët që nuk mund të përdorin gjymtyrët e tyre ose ata me aftësi të kufizuara mendore mund të shijojnë përfitimet terapeutike të kalërimit.

  Sportet dhe aktivitetet veçanërisht të mira për fëmijët me nevoja të veçanta janë:

  Noti;

  Çiklizmi;

  Futbolli;

  Hendbolli;

  Gjimnastik;

  Booling;

  Peshëngritja.

  Disa sporte nuk kanë nevojë për ndryshime. Për shembull, lëvizja e ndjerë në ujë gjatë notit ofron një ndjenjë lirie për fëmijët që përdorin karrige me rrota. Aktivitetet e tjera mund të ndryshohen për t’i bërë ato më të përshtatshme. Programet terapeutike të kalërimit, për shembull, mund t’i ndihmojnë fëmijët të mësojnë të ngasin një kalë me udhëzime të sakta. Gjithashtu, këto programe përdorin pajisje speciale për t’i mbajtur fëmijët të sigurt, pavarësisht nga nevojat e tyre të veçanta. Pjesëmarrja në nivel konkursi është gjithashtu e disponueshme. Ka një shumëllojshmëri ekipesh dhe ligash sportive për fëmijët me karrige me rrota. Një fëmijë gjithashtu mund të marrë pjesë në Olimpiadën Speciale.

  Fillimi i ushtrimit të sportit për fëmijët me nevoja të veçanta

  Prindërit e fëmijëve me nevoja të veçanta duhet të inkurajojnë pjesëmarrjen në sport dhe aktivitet fizik në përgjithësi. Mos e trajtoni sportin si diçka që ata nuk mund ta bëjnë. Përkundrazi, drejtojini ata drejt pjesëmarrjes në sporte në të cilat ata mund të kenë sukses dhe të argëtohen duke e bërë këtë.

  Kujdesuni që fëmija juaj t’i nënshtrohet një ekzaminimi të plotë fizik. Ndihmon të siguroheni që fëmija juaj është mjaftueshëm i shëndetshëm për të luajtur sportin e dëshiruar. Gjithashtu sigurohuni që trajneri të kuptojë aftësinë e kufizuar të fëmijës suaj. Ai ose ajo duhet të dijë se si mund të ndikojë në mënyrën se si fëmija juaj luan ose merr udhëzime. Trajneri duhet të dijë se si të flasë dhe të punojë saktë me fëmijën tuaj për ta bërë pjesëmarrjen në sport një përvojë pozitive./Pernenat/

  Lajmi Paraprak

  Kriza energjetike e Europës po i siguron Putinit epërsi mbi Perëndimin

  Lajmi i rradhës

  Mickoski: Krah për krahu do të arrijmë të krijojmë ardhmëri të re, të përbashkët

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë