A kanë jetëgjatësi më të shkurtër dhuruesit e veshkës?

  Njerëzit e shëndetshëm që dhuruan një veshkë nuk rrezikonin të vdisnin para njerëzve që nuk ishin dhurues, thanë ekspertët amerikanë nga Shkolla e Mjekësisë e Universitetit Hopkins në Baltimore.

  Ata arritën në përfundim pasi kryen kërkime në një mostër prej 80.347 amerikanëve që dhuruan një veshkë, më shpesh te një i afërm. Kërkimi filloi në prill 2000 dhe gjendja shëndetësore e subjekteve u monitorua për 15 vjet.

  Gjendja e përgjithshme dhe jetëgjatësia e dhuruesit u krahasua me 9.000 pjesëmarrës në një studim shëndetësor në SHBA, të cilët nuk dhuruan një veshkë. Në periudhën nga 2000 deri në 2015, vdekshmëria e donatorëve gjatë vetë operacionit nuk ndryshoi, me gjithë ndryshimet në praktikën kirurgjikale dhe përzgjedhjen e donatorëve.

  Në 90 ditët e para pas dhurimit të veshkave, rreziku i vdekshmërisë u rrit pak – 25 nga 80.347 dhurues të veshkave të mbuluara nga studimi vdiqën në atë periudhë, por për pjesën tjetër të periudhës pasuese niveli i vdekshmërisë midis dhuruesve ishte i njëjtë, ndonjëherë edhe më e ulët se në mesin e subjekteve të grupeve të kontrollit, shkruan KP.

  Donatorët meshkuj kishin një statistikisht më të lartë vdekshmërie sesa femrat gjatë vitit pas ndërhyrjes. Në Shtetet e Bashkuara, rreth 80.000 njerëz janë duke pritur për një veshkë, dhe nga 17.000 transplantime organesh në vit, 6.000 kryhen falë dhuruesve të gjallë.

  Lajmi Paraprak

  Gjashtë mënyra për të trajtuar duart tuaja të thara dhe të plasaritura në shtëpi

  Lajmi i rradhës

  Autobusi i parë autonom në Britani u lansua në Universitetin Kembrixh

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë