Çfarë ka më shumë rëndësi, cilësia e gjumit apo sa orë flini

  Të flesh si qengj është ëndrra me sy hapur e secilit prej nesh, sidomos në momentet drobitëse e të lodhshme në punë.

  E në fakt, një gjumë i mirë, ndoshta jo si i qengjit, nuk ofron çlodhje vetëm për sytë dhe trurin.

  Cilësia e gjumit është thelbësore për shëndetin kardiovaskular.

  Një studim nxjerr në pah një lidhje të fortë mes sasisë dhe cilësisë së gjumit me rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare.

  Ekspertët janë të bindur se cilësia e gjumit ka një ndikim të fortë tek ateroskleroza.

  Roli i gjumit tek shëndeti i zemrës

  Ekspertët analizuan të dhënat mjekësore të rreth 4000 individëve të një moshe mesatare prej 45 vjeç.

  Dy e treta e pjesëmarrësve në studim ishin meshkuj dhe asnjë prej tyre nuk vuante nga ndonjë sëmundje e zemrës.

  Në harkun kohor të 7 ditëve, pjesëmarrësit në studim regjistruan cilësinë dhe sasinë e orëve të gjumit.

  Ata u ndanë në katër grupe:

  Njerëzit që flinin më pak se 6 orë në natë,

  Ata që flinin rreth 6-7 orë në natë,

  Ata që flinin 7-8 orë në natë,

  Njerëzit që flinin më shumë se 8 orë në natë.

  Gjatë analizimit të të dhënave, ekspertët përjashtuan faktorët e tjerë të rrezikut për sëmundjet e zemrës përveç arteriosklerozës.

  Por ata zbuluan se njerëzit që flenë më pak se 6 orë çdo natë janë 27% më të rrezikuar nga ateroskleroza.

  Gjetjet e studimit treguan se njerëzit që flenë më shumë se 8 orë në natë, në veçanti gratë, kanë një rrezik mbi 27 % më të lartë të prekjes nga arterioskleroza.

  Në tërësi, sipas të dhënave të studimit, cilësia e keqe e gjumit e rrit rrezikun e arterosklerozës me 34 përqind.

  Arterioskeroza shkaktohet nga trashja dhe ngurtësimi i mureve të arterieve.

  Nëse arterioskleroza prek enët që ushqejnë zemrën ose trurin, pasojat janë shumë të rënda.

  Kjo nënkupton se cilësia e gjumit ka një ndikim më të fortë në shëndet se sasia e tij. /AgroWeb/

  Lajmi Paraprak

  Mësimdhënësit fituan, nxënësit pësuan humbje!

  Lajmi i rradhës

  Pesë perimet më të shëndetshme

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë