Krijohet molekula që zhduk simptomat e sëmundjes Parkinson

  Krijohet molekula që vepron në tru dhe zhduk simptomat e sëmundjes së Parkinson. Deri tani grupi kërkimor i universiteteve të Milanos ka kaluar me sukses testet mbi gjitarët. Injektimet e këtij oligosakaridi OligoGM1 është injektuar tek kaviet e laboratorit të prekur nga Parkinson dhe ka ndikuar mjaft pozitivisht duke ngjallur një rekuperim të funksioneve motorike dhe biologjike.

  Për të krijuar këtë molekulë, grupi ka shfrytëzuar studime që kanë zgjatur 50 vjet mbi këtë fushë. Sëmundja e Parkinson është një sëmundje neurodegjenerative që çon në humbjen e aftësisë së lëvizjes, pra asaj motorike, duke përkeqësuar rëndë cilësinë e jetës.

  Në botë sot vuajnë rreth 10 milionë persona nga kjo sëmundje dhe parashikohet që në 2040 kjo shifër të arrijë në 40 milionë. Deri më sot nuk ekziston në treg ende një ilaç efikas për ta luftuar Parkinson, pasi çdo molekulë që potencialisht mund të ishte e nevojshme, nuk ka arritur të kalojë barrierën që ndan trurin nga qarkullimi i gjakut.

  Lajmi Paraprak

  80 vjet më parë, Rajhu Gjerman sulmoi Bashkimin Sovjetik

  Lajmi i rradhës

  Nga 28 qershori Italia heq maskën në ambientet e jashtme

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë