A do të zvogëlojnë vaksinat kundër Covid-19, transmetimin e virusit?

  Ka dy mënyra që vaksinimi mund të ngadalësojë përhapjen e virusit. Së pari, mund të ndihmojë në parandalimin e infektimit. Së dyti, edhe nëse nuk keni fat dhe prekuni nga virusi, mund të zvogëlojë rrezikun e transmetimit të tij. Dhe është thelbësore të kuptohet se sa të mëdha janë këto përfitime.

  Kështu së paku pretendohet në dy studime të reja, të cilat sipas The Guardian, kanë përfituar rezultate nga përdorimi i suksesshëm i vaksinave në Mbretërinë e Bashkuar.

  Sipas shkrimit në fjalë, një analizë e Oxford-ONS e më shumë se 370,000 pjesëmarrësve në sondazh zbuloi se infeksionet u ulën me 65% pas një doze të vetme.

  Madje, për mbrojtje nga virusi, një dozë ishte e ngjashme me të paturit e një infeksioni paraprak. Dhe nuk kishte ndonjë ndryshim të madh midis dy vaksinave të disponueshme.

  Çuditërisht, nivelet e infeksionit ishin më të ulëta deri në tre javë para vaksinimit.

  A kishte virusi “para-njohje magjike” dhe u mbajt larg? Më e besueshme është ideja e “shkakësisë së kundërt”.

  Njerëzit mund të vaksinohen vetëm nëse nuk janë testuar pozitivisht ose nuk kanë treguar simptoma të kohëve të fundit, kështu që është e pashmangshme të ketë pasur më pak infeksione të regjistruara para se të ndodhnin vaksinimet.

  Sidoqoftë, statistikat mund të jenë gjëra të ndërlikuara.

  Por më e rëndësishmja, studimet treguan se nëse jeni i infektuar pas vaksinimit, ka tendencë që infeksioni të jetë shumë më i butë, si për sa i përket simptomave të vetë-raportuara dhe ngarkesës virale.

  Veç kësaj, nëse njerëzit e vaksinuar zhvillojnë një infeksion më të dobët, atëherë mund të ketë më pak të ngjarë të kalojnë virusin te dikush tjetër.

  Siç vë në pah The Guardian, Public Health England studioi më shumë se 500,000 familje në Angli dhe vlerësoi se rastet e pavaksinuara infektuan rreth 10% të njerëzve në familjet e tyre.

  Por kjo normë ishte gati përgjysmuar, në rreth 6%, nëse rasti origjinal ishte vaksinuar, me një ulje të ngjashme – ose me Oxford-AstraZeneca ose Pfizer-BioNTech.

  Si konkluzion, nëse i vendosim këto dy studime së bashku, kjo do të thotë që për çdo gjashtë persona që infektojnë njerëzit e pavaksinuar, vetëm një do të ishte infektuar po të ishte vaksinuar. 

  Lajmi Paraprak

  Këto ngjyra do të jenë në fokus në periudhën e ardhshme

  Lajmi i rradhës

  Freud: Për t’u edukuar nuk mjafton vetëm arsimimi

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë