Fëmija është dembel apo anemik?

  “Fëmija im është shumë agresiv”. Kështu ankohen disa herë me shqetësim prindërit. Jo rrallë fajësojnë fëmijët për sjellje të keqe. Por “fajtori” mund të fshihet gjetkë, jo në mendjen e tyre. Shkaqet mund të jenë të shumta e midis të tjerash, duhet dyshuar edhe për anemi.

  Te fëmijët pa gjak shohim një agresivitet të dukshëm, sjellje të dëmshme, paaftësi për të kuptuar siç duhet ato që u thuhen dhe një ndjenjë të theksuar dembelizmi.

  Që të parandalohen këto tipare sjelljeje dhe shqetësime, rekomandohet që fëmijët të trajtohen me vitaminën e hekurit. Ky parandalim është mirë të bëhet që kur fëmija është 4 muajsh.

  Duke patur parasysh rëndësinë e kësaj situate, në shtëpi duhet mbajtur patjetër “vitamina hekuri” e cila i jepet fëmijës derisa bëhet 12 muajsh.

  Ndërkaq, vihet re se disa nëna i mundojnë fëmijët që të pijnë qumësht, veprim i cili krijon te fëmijët rrugën e urisë dhe më pas sjell aneminë. Në të tilla raste rekomandohet që, nëse fëmijët nuk e duan qumështin, në vend të tij të jepet kosi.

  Nënave u sugjerohet gjithashtu që djemve të tyre, derisa të arrijnë moshën e pjekurisë, tu japin 1-2 gota me kos çdo ditë. Kurse vajzave, 1-2 gota me qumësht.

  Çfarë duhet të kemi parasysh për fëmijët anemikë?

  – Duhet të tregoheni të kujdesshëm për veshjen e fëmijëve për t i mbrojtur nga i ftohti

  – Kur fëmijët lozin, duhet t’u ndryshojmë kanotierën e djersitur menjëherë.

  – Fëmijëve kur u bëjmë banjë, duhet t’u thajmë flokët patjetër.

  – Fëmijët nuk duhen lejuar që të lozin në hyrjet e dyerve sepse janë më të ndjeshëm ndaj rrymave.

  – Në vend të e ujit të ftohtë, duhet t u jepet ujë me temperaturë normale.

  – Fëmijët, për t’i mbrojtur nga anemia, çdo javë duhen ushqyer dy herë me mish.

  – Mishi përmban proteina që zhvillojnë muskujt e fëmijëve dhe ndalojnë aneminë

  – Anemia pengon zhvillim e fëmijëve.

  – Anemia bën që fëmijët të sëmuren më shpesh.

  Lajmi Paraprak

  “Heshtja e Qeverisë ngre dyshim se negociatat po zhvillohen në dëm të Maqedonisë”

  Lajmi i rradhës

  Kush ka më shumë gjasa ta fitojë Kampionatin Botëror?

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë