Çrregullimi i personalitetit histrionic

  Njerëzit me çrregullim të personalitetit histrionic shpesh nuk e kuptojnë se sjellja dhe mënyra e tyre e të menduarit mund të jenë problematike.

  Çrregullimi i personalitetit histrionik karakterizohet nga paqëndrueshmëria emocionale dhe më poshtë mund të lexoni për simptoma të tjera, shkaqe dhe trajtim.

  Çrregullimi i personalitetit histrionic është një gjendje e shëndetit mendor e karakterizuar nga emocione intensive, të paqëndrueshme dhe një imazh të shtrembëruar për veten.

  Vetë fjala histrionic do të thotë “dramatike ose teatrale”.

  Vetëvlerësimi i njerëzve me çrregullim të personalitetit histrionic varet nga miratimi i të tjerëve dhe nuk buron nga një ndjenjë e vërtetë e vetëvlerësimit. Ata kanë një dëshirë të fortë për t’u vënë re dhe shpesh sillen në mënyrë dramatike ose të papërshtatshme për të tërhequr vëmendjen.

  Sipas manualit të MSD, çrregullimi histrionik i përket çrregullimeve të personalitetit të grupit B, të karakterizuara nga paqëndrueshmëri emocionale, impulsivitet dhe drama.

  Simptomat

  Çrregullimi i personalitetit histrionik mund të shfaqet si ekzagjerim, emocionalitet sipërfaqësor dhe seksualitet me të cilin një person i sëmurë përpiqet të tërheqë vëmendjen te vetja.

  Sipas Manualit Diagnostik dhe Statistikor të Çrregullimeve Mendore, një person me çrregullim të personalitetit histrionic mund të:

  Ndjeheni të nënvlerësuar ose të dëshpëruar kur nuk jeni në qendër të vëmendjes.

  Kanë luhatje të shpejta të humorit dhe emocione të cekëta.

  Janë dramatik dhe jashtëzakonisht shprehës emocionalisht, deri në pikën e turpërimit të miqve dhe familjes në publik.

  Mundohen të jenë vazhdimisht simpatik dhe joshëse.

  Janë tepër të shqetësuar për pamjen fizike.

  Përdorin pamjen fizike për të tërhequr vëmendjen te vetja duke veshur rroba me ngjyra të ndezura ose rroba të pakta.

  Sillen në mënyrë të papërshtatshme dhe seksualisht me shumicën e njerëzve që takojnë.

  Flasin në mënyrë dramatike dhe shprehin mendime të forta, por me pak fakte ose detaje për të vërtetuar mendimin.

  Bien lehtësisht nën ndikimin e të tjerëve, veçanërisht të njerëzve që i admirojnë.

  Kanë vështirësi në ruajtjen e marrëdhënieve, shpesh duken false ose sipërfaqësore kur ndërveprojnë me të tjerët.

  Kanë nevojë për kënaqësi të menjëhershme dhe shumë lehtë mërzitet ose ndihet e frustruar.

  Studimet e kryera mbi çrregullimet histrionike dhe çrregullime të tjera të personalitetit kanë identifikuar disa faktorë që mund të çojnë në zhvillimin e çrregullimeve histrionike ose të tjera të personalitetit:

  Gjenetika

  Çrregullimi i personalitetit histrionik zakonisht ndodh në familje, kështu që shkencëtarët mendojnë se mund të ketë një lidhje gjenetike.

  Trauma e fëmijërisë

  Fëmijët që kanë të bëjnë me trauma, të tilla si abuzimi ose vdekja e një anëtari të familjes, më vonë si të rritur mund të bëhen problematikë dhe potencialisht të zhvillojnë disa çrregullime të personalitetit.

  Edukimi

  Fëmijët, prindërit e të cilëve nuk dinin të vendosnin kufij, mund të bëhen tepër të bindur dhe të paqëndrueshëm dhe për këtë arsye më shumë gjasa të zhvillojnë çrregullime të personalitetit histrionic. Përveç kësaj, prindërit që shfaqin sjellje seksuale dramatike, të ndryshueshme ose të papërshtatshme i vënë fëmijët e tyre në rrezik për zhvillimin e kësaj gjendje. Disa studiues besojnë se problemet në marrëdhëniet midis prindërve dhe fëmijëve çojnë në një vetëbesim të ulët karakteristik te njerëzit me çrregullim të personalitetit histrionic.

  Si diagnostikohet çrregullimi i personalitetit histrionic?

  Nuk ka asnjë test specifik të përdorur për të diagnostikuar çrregullimin e personalitetit histrionic. Një mjek i përgjithshëm mund të shqyrtojë të gjithë historinë mjekësore të një personi dhe të kërkojë një ekzaminim për të përjashtuar problemet fizike që mund të shkaktojnë simptomat. Nëse nuk gjen shkakun fizik të simptomave, e dërgon pacientin te një psikiatër. Psikiatri do të përdorë pyetje ekspertësh për të fituar njohuri mbi gjendjen dhe për të bërë një diagnozë më të mirë.

  Trajtimi

  Psikoterapia ose terapia e bisedës është përgjithësisht një trajtim për çrregullime histrionike ose të tjera të personalitetit. Qëllimi i trajtimit është të ndihmojë një person të zbulojë motivimet dhe frikën që lidhen me mendimet dhe sjelljen e tij dhe të mësojë të lidhet më pozitivisht me të tjerët.

  Terapia në grup

  Ky është një lloj psikoterapie në të cilën një grup njerëzish takohen për të përshkruar dhe diskutuar problemet e tyre së bashku nën mbikëqyrjen e një terapisti ose psikologu. Terapia në grup mund të jetë veçanërisht e dobishme për njerëzit me çrregullim të personalitetit histrionic, veçanërisht nëse bisedoni me njerëz me të njëjtin problem. Mund të ndihmojë dikë të shohë sjelljen e tij te të tjerët dhe se si ndikon tek ata.

  Psikoterapia psikodinamike

  Ky lloj terapie fokusohet në rrënjët psikologjike të vuajtjes emocionale. Nëpërmjet vetë-reflektimit dhe vetëekzaminimit, një person që i nënshtrohet terapisë percepton modele problematike të marrëdhënieve në jetën e tij.

  Psikoterapi mbështetëse

  Kjo lloj terapie synon të përmirësojë simptomat dhe të ruajë, rivendosë ose përmirësojë vetëvlerësimin dhe aftësitë e përballimit. Terapia përfshin ekzaminimin e qëndrimeve dhe modeleve të reagimit ose sjelljes emocionale.

  Terapia kognitive-sjellëse

  Kjo është një lloj terapie e strukturuar dhe e orientuar drejt qëllimit. Një terapist ose psikolog ndihmon një person të sëmurë të shikojë me kujdes mendimet dhe emocionet e tij dhe të kuptojë se ato ndikojnë në veprimet e tyre. Nëpërmjet kësaj terapie, një person mund të heqë qafe modelet e mendimeve dhe sjelljeve negative dhe të mësojë të adoptojë modele më të shëndetshme të të menduarit dhe zakoneve.

  Lajmi Paraprak

  Kundërspin: Rusia nuk ishte e detyruar ta sulmonte Ukrainën për t’u mbrojtur

  Lajmi i rradhës

  Videoja virale tregon një ushtar rus duke i thënë lamtumirë vajzës së tij, jo ushtar ukrainas

  Lajme tjera

  Çfarë është narcisizmi?

  Fjala “narcisist” vjen nga një mit grek, ku një i ri u dashurua me pasqyrimin e tij në një liqen të vogël nëpyll. Narcisizmi është prirja…
  Më tepër

  Bashkohu

  Informohu në kohë