Një “vesh teknologjik” për fëmijët që kanë probleme me dëgjimin

  Shpesh defektet e dëgjimit të fëmijëve mund të parandalohen duke vepruar në shëndetin e grave shtatzëna me vaksina kundër sëmundjeve të tilla si rubeola. Në fëmijërinë e hershme, kujdesi i duhur mjekësor ndihmon në shmangien e formave serioze të otitit që mund të dëmtojnë dëgjimin. Pavarësisht kësaj, çdo vit, siç thuhet nga Shoqata Italiane e Pediatrisë në një raport, rreth dy fëmijë nga një mijë lindin me një çrregullim të dëgjimit të lindur dhe të përhershëm. Kjo situatë mund të shkaktojë vështirësi në zhvillimin e fëmijës, duke kufizuar aftësitë e komunikimit dhe duke parandaluar që cilësitë intelektuale të fëmijës të zhvillohen plotësisht.

  Një vesh teknologjik

  Sot, teknologjia ka bërë të mundur zhvillimin e protezave më të fundit, të afta për të zëvendësuar funksionet e kërmillit dhe për këtë arsye të korrigjojnë defektet më serioze të dëgjimit tek fëmijët. Më saktësisht, është një implant i ri koklear, i quajtur gjithashtu veshi bionik, i përdorur në Spitalin e Fëmijëve Bambino Gesù në Romë, për fëmijët me shurdhim dypalësh të thellë. Implanti përbëhet nga një përbërës i brendshëm dhe i jashtëm. Pjesa e brendshme përbëhet nga një tel shumë i hollë metalik i pajisur me elektroda i cili futet në koklea. Ekziston edhe një magnet që vendoset nën lëkurë, mbi gypin e veshit. Komponenti i jashtëm është i pajisur me një magnet të dytë dhe një procesor gjuhe, një pajisje që mbledh tinguj nga mjedisi, i përpunon ato dhe i transmeton në përbërësin e brendshëm.

  Më e mira para 18 muajve

  Kirurgjia për pozicionimin e veshit bionik zhvillohet nën anestezi të përgjithshme. Zakonisht rekomandohet të kryhet kur fëmija është një vjeç e gjysmë, kur sistemi nervor është në plasticitetin e tij maksimal, pra është më i pranueshëm ndaj stimujve nervorë që merr dhe për këtë arsye mund të marrë përfitimet më të mira nga ndërhyrja. Kirurgu bën një prerje të vogël prapa veshit, përmes së cilës arrihet tek kërmilli ku vendoset teli mbajtës i elektrodës. Plaga kirurgjikale shërohet rreth 10-15 ditë pas operacionit, nuk ka shenja të dukshme nga jashtë dhe fëmija mund të rifillojë jetën e tij normale, pa u përjashtuar nga asnjë aktivitet.

  Për kë është i përshtatshëm

  Implanti koklear nuk është i nevojshëm për të gjitha llojet e defekteve të dëgjimit tek fëmijët, por për fëmijët që kanë një problem të shurdhimit të thellë dypalësh, të pranishëm që nga lindja ose të fituar gjatë jetës, aparatet e dëgjimit tradicional nuk janë vendimtare për të rikuperuar aftësitë e duhura të dëgjimit. Është thelbësore të ndërhyhet sepse fëmijët me shurdhim të thellë pa implant koklear nuk mund të mbështeten në një kanal të mirë komunikimi dëgjimor-verbal dhe për këtë arsye nuk do të kenë mundësinë të zhvillojnë gjuhë adekuate. Implanti koklear rikthen aftësinë për të dëgjuar mirë, duke lejuar kështu që fëmija të ketë qasje në të gjithë informacionin e shëndoshë të nevojshëm për zhvillimin korrekt të aftësive shprehëse dhe gjuhësore.

  Është e rëndësishme të kujdeseni për shëndetin e dëgjimit të fëmijëve duke parandaluar infeksionet e veshit me higjienën e duhur të hundës në rast ftohjeje dhe duke biseduar me pediatrin. Infeksionet e përsëritura në fakt mund të shkaktojnë humbje të lehtë të dëgjimit./Pernenat/

  Lajmi Paraprak

  Pele apo Maradona: Kush ishte futbollisti i shekullit XX?

  Lajmi i rradhës

  SHBA ofron 10 milionë $ shpërblim në luftën kundër hakerëve

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë