Shkrimi me dorë ndihmon zhvillimin mendor të fëmijëve

  Kompjuterët dhe tabletët janë mjete thelbësore për të mësuar. Në kohë pandemish, me marrëdhënie të kufizuara shkollore dhe shoqërore, ata i lejuan fëmijët të ndiqnin mësimin, të flisnin me miqtë dhe gjyshërit, të vizitonin muzetë, me pak fjalë, të vazhdonin me jetën. Prandaj është e drejtë që fëmijët mund të përfitojnë nga teknologjitë e reja, pa harruar zakonet e shkollës së vjetër. Një nga këto është rivlerësimi i shkrimit të dorës tek fëmijët, që një studim norvegjez thotë se i ndihmon ata të mësojnë më mirë dhe lufton vështirësitë në të mësuar.

  Fëmijët mësojnë më mirë nëse shkruajnë me dorë

  Fëmijët që mësojnë të shkruajnë duke përdorur duart e tyre, pastaj lapsin ose stilolapsin, në letër, mësojnë më shumë dhe më mirë sesa kur përdorin pajisje teknologjike. Studimi, i kryer nga Universiteti Norvegjez i Shkencës dhe Teknologjisë dhe i botuar në revistën Frontiers in Psychology, përfshiu 24 vullnetarë për të studiuar karakteristikat e shkrimit të dorës dhe ndryshimet e tij me shtypjen vetëm në tastierë. Fëmijët, ndërsa shkruanin, iu nënshtruan një encefalogramie për të vlerësuar aktivitetin nervor, për 45 minuta. Provimi tregoi që aktiviteti i trurit duket më pak intensiv gjatë shtypjes me tastierë. Përkundrazi, shkrimi i dorës tek fëmijët i siguron trurit më shumë mjete për t’i bashkangjitur kujtimet, ngjashëm me atë që është provuar se shkrimi i listës së blerjeve me dorë nxit memorizimin më të mirë të asaj që nevojitet.

  Të shkruash me dorë nuk është e lehtë

  Studime të tjera të kryera në të kaluarën arritën në një përfundim të ngjashëm, domethënë se reflektimi, arsyetimi dhe koordinimi midis syve dhe dorës gjithashtu u përmirësua me shkrimin e dorës. Sigurisht, shkrimi i dorës tek fëmijët nuk është një ushtrim i thjeshtë. Me tastierë ju thjesht duhet të njihni një shkronjë dhe të shtypni butonin me gishtin tuaj. Kur shkruani manualisht, përfshihen procese të ndryshme muskulore, nervore dhe mendore: kapja e lapsit ose stilolapsit, mbajtja e tij në mënyrë korrekte, rrëshqitja e tij në letër me presionin e duhur, impresionimi i lëvizjeve që çojnë në formimin e një shkronje. Nuk është e lehtë, por me ushtrimin mund të mësoni dhe të aktivizohen zona më të mëdha mendore sesa ato që përfshihen në shkrimin në tastierë, me rezultate më të mira në të mësuarit.

  Gjithashtu për fëmijët me vështirësi në të mësuar

  Shkrimi i dorës tek fëmijët është gjithashtu një ushtrim i vlefshëm për fëmijët me çrregullime specifike të të mësuarit, për të cilët shpesh sugjerohet përdorimi i kompjuterëve për studim. Disleksia, d.m.th. vështirësia në leximin e një teksti dhe disgrafia, e cila është vështirësia në të shkruar, janë çrregullime kronike, por me mjetet e duhura është e mundur të përmirësohet ekspresiviteti i tyre në lidhje me moshën e fëmijës dhe kërkesat që janë të avancuara. Sigurisht që është e rëndësishme të miratohet metoda e saktë. Për fëmijët me të tilla vështirësi, sugjerohet që fillimisht të përdorin shkronja të mëdha, sepse është një lloj shkrimi bilinear, domethënë me të gjitha shkronjat e së njëjtës lartësi dhe për këtë arsye është më e lehtë për t’u lexuar dhe për t’u riprodhuar në mënyrë grafike. Shkrimet e vogla dhe madje më shumë shkronja të pjerrëta mund të jenë komplekse në fillim. Vetëm më vonë, me një mësim të mirë të konceptit të fonemës (tingulli i shkronjës) dhe grafemës (si e shkruani atë letër) mund të kaloni në lloje të tjera të shkrimit, duke lejuar që fëmija të zgjedhë mënyrën e tij të preferuar.

  Familja e fëmijës me vështirësi në të mësuar luan një rol thelbësor në rivendosjen e besimit tek fëmija. Është e dobishme, për shembull, të mos përqendroheni në pyetjet e shqetësuara kur të kthehen në shtëpi, të tilla si: çfarë notë ke marrë ose çfarë të tha mësuesi. Më mirë pyetini se çfarë kanë mësuar, çfarë kanë bërë ata dhe shokët e tyre.

  Lajmi Paraprak

  Fotografia e çastit e realizuar para 10 vjetëve bëhet virale dhe blihet nga Google

  Lajmi i rradhës

  Si të pastrojmë frutat nga pesticidet e dëmshme

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë