Si të rrisim një fëmijë të lumtur?

  Prindërimi është një punët më shpërblyese dhe në të njëjtën kohë, një nga punët më të vështira që të rriturit mund të kenë. Të rritësh fëmijë nuk është një shkencë ekzakte (ndryshe nuk do të ishim duke bërë këtë diskutim), kur ka kaq shumë, faktorë apo edhe ngjarje të paprecedentë më parë që mund t’i japin formë një fëmijë.

  Shumë prindër mund të pyesin sesi mund të rrisin fëmijën e tyre që të jetë i lumtur. Por nuk jemi të interesuar për lumturinë në një sens të përgjithshëm, ndërkohë që lumturia mund të jetë shumë  subjektive. Shumica e prindërve thjesht duan të pajisin fëmijët e tyre me mjetet e forcën emocionale për të përballuar streset dhe çështjet e përditshme në një mënyrë të shëndetshme.

  Kjo është një çështje e komplikuar, që do mundohemi ta ekzaminojnë me çdo këndvështrim të këtij artikulli. Më poshtë keni disa këshilla sesi mund të rritni fëmijë të lumtur.

  Sigurohuni që fëmija juaj të ndihet i vlerësuar dhe i dashur

  Çdo fëmijë, para se të arrijë maturinë emocionale, ka nevojë të ndihet i vlerësuar dhe i dashur për atë që është. Një fëmijë që ndihet i dashur, vlerësuar, i kuptueshëm, ka një shans më të madh që të ndihet i aftë në ndërtimin e marrëdhënieve me moshatarët dhe komunitetin me të njëjtat mjete. Tregohu bujar me përqafimet e tua, kujdesu t’i krijosh fëmijës sensin e strukturës dhe më e rëndësishmja, të ushtrojë sa më shumë durimin.

  Udhëheq në bazë të shembullit

  Shumë studime kanë treguar se prindërit kanë ndikimin më të madh në moralin e fëmijës dhe zhvillimin emocional. Dëgjimi i fëmijëve, vëzhgimi dhe më pas tentativa për të replikuar një sjellje të caktuar vetëm për faktin që nuk kanë një tjetër model .

  Lejo fëmijët të kenë sukses dhe të dështojnë

  Nëse do që fëmija juaj të zhvillojë një sens të shëndetshëm të vetëbesimit, fokusohu më shumë t’i mundësosh atyre mjetet dhe mundësinë për të mësuar aftësi dhe gjëra të reja. Përvetësimi i një aftësie të caktuar, në vend të një lutjeje boshe është ajo që i lejon të ndërtojnë një sasi të caktuar vetëbesimi. Për fat të mirë, kur bëhet fjalë për fëmijët (veçanërisht më të vegjlit), çdo lloj aktivitetiti që ata përfshihen është një shans për rikuperuar aftësi të reja sepse çdo gjë që bëjnë është diçka e re, si ushqyerja, veshja, ecja, ngarja e biçikletës, ndërtimi i një kështjellë rëre dhe kështu.

  Por problemi këtu qëndron se këta aktivitete, aq emocionuese sa janë, mund të nxisë krenari te prindërit, padyshim që prindërit mund të bombardojnë fëmijët e tyre me lutje që mund të dërgojnë në asgjë konstruktive.

  Punët e shtëpisë i ndihmojnë të jenë më të përgjegjshëm

  E folura e përgjithshme. Lumturia varet në atë ndjenjë që ka vërtet rëndësi dhe është i vlerësuar nga moshatarët dhe familjarët. Fëmijët, më të rinj se 3 mund të bëjnë punët e shtëpisë, të mbushin enën e qenit me ushqim, të ndihmojnë prindërit e tyre me tryezën dhe mjaft punë të tjera që janë të duhura për moshën e tyre.

  Rëndësia e rritjes së një fëmijë të lumtur

  Lumturia është një koncept mjaft subjektiv, dhe si prindër është detyra jonë t’i mundësojmë fëmijëve mjetet dhe maturinë emocionale për të kërkuar dhe arritur versionin e tyre të lumturisë. Të udhëhequr nga shembulli dhe përpjekjet për të qenë shembulli më i mirë i vetes së tyre. Bëj që fëmija juaj të ndihet i vlerësuar, mësoji që është mirë të jenë version më i mirë i vetes së tyre.

  Ka vetëm disa mënyra për t’u siguruar që fëmija juaj të rritet në mënyrë të shëndetshme dhe me maturitet emocional. Në rregull, prindërimi nuk është i lëhtë ka shumë gjëra për t’u marrë në konsideratë. Por me durim dhe përkujdesje, gjërat mund të menaxhohen lehtësisht.

  Lajmi Paraprak

  Rriten rastet e diabetit te fëmijët, mos neglizhoni këto simptoma

  Lajmi i rradhës

  Fluturimet me fëmijë | 10 këshilla për të qenë sa më të qetë

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë