Dëmtimet që sjell çanta e shkollës dhe mënyra e duhur për ta mbajtur

  Numri i fëmijëve nën 12 vjeç që vuajnë nga dhimbjet e shpinës sa vjen e është në rritje, dhe përqindja rritet me rritjen e moshës. Shumica e fëmijëve mbajnë çanta shpine shumë të rënda për peshën e tyre trupore dhe shumë nuk i mbajnë siç duhet. Një çantë shpine e papërshtatshme, në fakt, mund të çojë në kontraktura të dhimbshme të muskujve dhe supozimin e pozicioneve të pasakta. Sidoqoftë, nuk është e vërtetë që një çantë shpine shumë e rëndë mund të çojë në skoliozë, e cila ndodh vetëm për shkaqe gjenetike. Këtu janë rregullat që duhet të ndiqni për të sjellë çantën e shpinës në shkollë.

  Zvogëloni përpjekjet

  Kur vendosni çantën e shpinës është e rëndësishme që të hidhni gjithmonë të dy rripat e shpatullave për të shpërndarë peshën në shpinë, por ky nuk është rregulli i vetëm që duhet ndjekur. Për të parandaluar përpjekjet e tepërta, në fakt, rripat e shpatullave duhet të rregullohen në mënyrë që pjesa e poshtme e shpinës të mos arrijë më shumë se 10 cm nën bel dhe është më mirë të shmangni mbajtjen e çantës në shpatull për më shumë se 30 minuta a ditë dhe qetësoni shpinën sa më shpejt të jetë e mundur.

  Shpërndarja e objekteve brenda është gjithashtu shumë e rëndësishme: duhet të ndjekë një hierarki të peshës nga mbrapa në pjesën e jashtme të shpinës. Gjithashtu këshillohet që të mos hapni menteshat që lejojnë zmadhimin e çantës, pasi është më mirë të shpërndani peshën në lartësi dhe gjerësi dhe jo në thellësi.

  Zgjidhni modelin e duhur

  Para së gjithash, çanta e shpinës duhet të jetë ergonomike, me rripa të gjerë, të mbushur dhe të rregullueshëm në shpatulla, rrip mesi për të shpërndarë peshën dhe shkarkuar atë në zonën e legenit. Vini gjithmonë të dy rripat e shpatullave. Vendosni objektet më të rënda në pjesën në kontakt me pjesën e pasme. Më mirë të mos nxitoni ose të sforcoheni kur vendosni çantën e shpinës. Kur qëndroni në vend, për shembull në autobus ose gjatë pritjes në stacion, hiqeni çantën nga shpatullat tuaja.

  Karrocat nuk janë më të mira se çantat e shpinës. Sipas ekspertëve, në fakt, karroca e detyron fëmijën të marrë një qëndrim të pasaktë gjatë ecjes, i pabalancuar nga ana e karrocës dhe nuk bën të mundur lëvizjen e një gjymtyre. Në thelb ju bën të ecni me shpinën të anuar në njërën anë./Pernenat/

  Lajmi Paraprak

  Kush shet votën iu thaftë dora – kush e blen iu thafshin duart

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë