Industria e modës lëshon SOS: Kjo pëlhure kërcënon të shkatërrojë planetin

  Moda ka një problem dhe quhet poliestër, e cila është pëlhura më e përdorur në planet. 

  Miliona rroba prodhohen çdo ditë duke përdorur këtë material si lëndë të parë.

  Megjithatë, poliesteri ka një pengesë të madhe.

  Sipas Këshillit Amerikan të Projektuesve të Modës, si një material sintetik i bërë nga plastika, poliesteri është jashtëzakonisht i dëmshëm për mjedisin.

  Industria e modës tani po përpiqet të zgjidhë problemin, por gjërat nuk janë aq të lehta.

  “Nuk ka asnjë material tjetër të papërpunuar deri më tani që të jetë aq i lirë dhe në të njëjtën kohë aq i lehtë për t’u menaxhuar sa poliesteri” , tha për CNBC Roger Lee , i cili drejton TAL Apparel me bazë në Hong Kong, një nga prodhuesit më të mëdhenj të veshjeve në botë. 

  Përveç faktit që poliesteri është i lirë, gjëja më e rëndësishme është që mund të lahet në temperatura shumë të ulëta pa cenuar cilësinë e tij. 

  Sidoqoftë, gjatë larjes, ky material çliron disa fibra të vogla të njohura si mikroplastikë, të cilat janë të dëmshme dhe ndotëse për mjedisin.

  “Sot, ne rrallë përdorim poliestër të virgjër“, thotë Lee. 

  ” Çfarë dua të them me këtë? Shumë shpesh, poliaceti që ne përdorim vjen në të vërtetë nga shishet e ricikluara. Në dy vitet e fundit, përdorimi i plastikës së ricikluar është përshpejtuar në këtë industri. Kjo ndodhi sepse kostoja e përdorimit të tyre është ulur dhe tani sillet rreth të njëjtit çmim si përdorimi i poliestrës së virgjër. Dhe ky është çelësi – nëse çmimi është i njëjtë… (natyrisht nuk është i njëjtë gjithmonë dhe kudo) atëherë ne mund të mbrojmë mjedisin dhe në të njëjtën kohë të kemi koston komerciale që duam “. 

  Aktualisht, vetëm rreth 14% e poliesterit prodhohet në të gjithë botën nga fijet e ricikluara, sipas standardeve të trupit të shkëmbimit të tekstileve.

  Sa afër sektorit të riciklimit të veshjeve të përdorura është afër një përparimi të madh?

  “Nëse po flasim për poliestër të pastër, po, jemi afër. Por problemi është se shumë rroba janë bërë nga një përzierje e materialeve . Me fjalë të tjera, shumicën e kohës ato janë bërë nga poliester dhe diçka tjetër. Kjo ndarje është problemi ynë kryesor në këtë rast “. shpjegon Lee.

  TAL po punon me Institutin e Kërkimeve të Veshjeve dhe Tekstileve në Hong Kong, i cili përqendrohet në gjetjen e mënyrave të reja për ta bërë industrinë e modës më të qëndrueshme. 

  Në nëntor, instituti krijoi një “makinë të gjelbër” në bashkëpunim me H&M që ka aftësinë të ndajë materialet e përziera nga të cilat prodhohen rrobat. 

  Makineria e re punon duke çmontuar pjesën e pambukut të materialit dhe më pas duke hequr poliesterin.

  ”Parandalimi i rrobave të vjetra dhe inkurajimi i njerëzve për të blerë më pak rroba mund të ndihmojë në trajtimin e një tepricë të veshjeve poliestër. Është përgjegjësi e CEO-ve të kompanive të famshme për ta arritur këtë. Çfarë është më e rëndësishme tani, fitimi apo e ardhmja e planetit tonë? ”, tha Lee.

  Lajmi Paraprak

  Ndokush që nuk merr vesh nga historia dhe filozofia kujton se të bësh kërkim historik është si të firmosësh një tender!

  Lajmi i rradhës

  Dallimi mes farave të lirit dhe atyre chia

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë