Muaji i ndërgjegjësimit për kancerin e gjirit | Ekzaminimi i hershëm shpëton jetë

  Dr. Biljana Bozhinovska

  Dr. Biljana Bozhinovska është specialiste në Radiologji dhe sub. specialiste për shëndetin e gjirit me përvojë 20-vjeçare. Në një intervistë për Nistori, mjekja Bozhinovska flet për kancerin e gjirit, faktorët, simptomat, trajtimi dhe çfarë duhet të kenë gratë kujdes.

  Përgatiti: Sumeja Hamzi

  Nistori: Çfarë është kanceri i gjirit?

  Dr. Biljana Bozhinovska: Kanceri i gjirit është ind jonormal që rritet dhe prish indin dhe funksionin normal të gjirit.

  Nistori: Simptomat e kancerit të gjirit?

  Dr. Biljana Bozhinovska: Simptomat janë në fakt një ndryshim në pamje (si lëvozhga portokalli), skuqje, rrjedhje nga gjiri, dhimbje nën sqetull, një formim i prekshëm “gungë”, një thithkë e dhëmbëzuar, por është shumë e rëndësishme të theksohet se nuk ka kurrë simptoma të dukshme si çdo nga të mësipërmet – kështu që ekzaminimet depistuese janë thelbësore.

  Nistori: Faktorët që ndikojnë në shfaqjen e kancerit të gjirit?

  Dr. Biljana Bozhinovska: Predispozicioni familjar, terapia hormonale, stresi, mënyra e jetesës dhe dieta.

  Nistori: A ka një moshë të caktuar kur përhapet kanceri i gjirit?

  Dr. Biljana Bozhinovska: Jo!

  Nistori: Çfarë duhet të kemi kujdes?

  Dr. Biljana Bozhinovska: Në mënyrën e përgjithshme të jetës, më së shumti bëni ekzaminime skrining si echo, nga mosha 18-20 vjeç.

  Nistori: Si përcaktohet diagnoza e kancerit të gjirit?

  Dr. Biljana Bozhinovska: Me ekzaminim, eko të gjirit, mamografi, MRI të gjirit, biopsi dhe konfirmim patologjik i indit të hequr.

  Nistori: Cili është trajtimi i kancerit të gjirit?

  Dr. Biljana Bozhinovska: Ekskluzivisht kirurgjikale.

  Nistori: Faleminderit!
  Dr. Biljana Bozhinovska: Faleminderit edhe ju!

  Lajmi Paraprak

  “E majta”: Apasiev u sulmua fizikisht në Bullgari (Video)

  Lajmi i rradhës

  Gjashtë gjërat që çojnë në psoriazë

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë