Sa kohë qëndron pula në frigorifer dhe si ta dalloni nëse ajo është e prishur

  Pula e gatuar dhe e papërpunuar mund të ruhet nga disa ditë deri në një vit. Koha që zgjat mund të ndryshojë në varësi të faktit nëse është i ngrirë apo jo.

  Pula konsiderohet si një mish kryesor në shumë familje. Megjithatë, ky burim i shëndetshëm dhe i shijshëm i proteinave ka një rrezik të lartë të kontaminimit bakterial. Kjo është arsyeja pse përgatitja, ruajtja dhe gatimi i tij siç duhet është i rëndësishëm, përndryshe, mund të bëhet burim i sëmundjeve ushqimore.

  Ruajtja e pulës në frigorifer është e përshtatshme, por shumë njerëz mund të pyesin se sa kohë mund ta ruajnë atë në frigorifer.

  Sipas Departamentit të Bujqësisë së Shteteve të Bashkuara (USDA), pula e papërpunuar mund të ruhet në frigorifer përafërsisht 1-2 ditë. E njëjta gjë vlen edhe për gjelin e papërpunuar dhe shpendët e tjera.

  Ndërkohë, pula e gatuar mund të qëndrojë në frigorifer afërsisht 3-4 ditë. Ruajtja e pulës në frigorifer ndihmon në ngadalësimin e rritjes së baktereve, pasi bakteret priren të rriten më ngadalë në temperatura nën 4°C.

  Për më tepër, mishi i pulës së papërpunuar ruhet më së miri në një enë rezistente ndaj rrjedhjeve për të parandaluar rrjedhjen e lëngjeve të tij dhe kontaminimin e ushqimeve të tjera. Pula e gatuar duhet të mbahet në frigorifer në një enë hermetike.

  Copat e pulës të papërpunuara mund të ruhen të ngrira në frigorifer deri në 9 muaj, ndërsa një pulë e tërë mund të ngrihet deri në 1 vit. Pula e gatuar mund të ruhet e ngrirë në frigorifer për 2-6 muaj.

  Si të dalloni nëse mishi i pulës është dëmtuar

  Nëse e keni lënë pulën në frigorifer për më shumë se disa ditë, ka mundësi që të jetë prishur.

  Ndryshimet në ngjyrë: Pula e papërpunuar dhe e gatuar që ka filluar të marrë një ngjyrë gri-jeshile është prishur. Njollat e mykut gri në jeshile tregojnë rritjen e baktereve.

  Era: Si pula e papërpunuar, ashtu edhe e gatuar lëshojnë një erë acidike që i ngjan amoniakut pasi prishet. Megjithatë, kjo aromë mund të jetë e vështirë të vërehet nëse pula është marinuar me salca, barishte ose erëza.

  Tekstura: Pula që ka një strukturë rrëshqitëse është prishur. Shpëlarja e pulës nuk do të shkatërrojë bakteret. Përkundrazi, duke vepruar kështu, bakteret mund të përhapen nga shpendët në ushqime, vegla dhe sipërfaqe të tjera, duke shkaktuar kontaminim.

  Nëse dyshoni se pula në frigorifer është prishur, hidheni atë.

  Rreziqet e ngrënies së pulës së prishur

  Ngrënia e pulës së prishur mund të shkaktojë sëmundje ushqimore, e njohur edhe si helmim nga ushqimi. Pula ka një rrezik të lartë për të shkaktuar helmim nga ushqimi, pasi mund të jetë i kontaminuar me baktere si Campylobacter, Salmonella etj. Normalisht, këto baktere eliminohen kur gatuani pulën e freskët tërësisht.

  Megjithëse rinxehja ose gatimi mund të vrasë bakteret sipërfaqësore, nuk do të eliminojë disa nga toksinat e prodhuara nga bakteret, të cilat mund t’ju shkaktojnë helmim ushqimor nëse i hani ato.

  Helmimi nga ushqimi mund të shkaktojë simptoma të pakëndshme dhe ndonjëherë të rrezikshme, duke përfshirë temperaturë të lartë 38,6°C, të dridhura, të përziera, të vjella, diarre, jashtëqitje të përgjakshme dhe dehidrim.

  Në disa raste, helmimi i rëndë mund të kërkojë shtrimin në spital dhe madje të çojë në vdekje. /TCH/

  Lajmi Paraprak

  Reduktimi i tymit nga duhani | Arabia Saudite i jep dritë jeshile alternativave pa tym

  Lajmi i rradhës

  Vitaminat më të rëndësishme kundër çdo sëmundje

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë