Kohët e faljes dhe lidhja e tyre me vitalitetin e trupit

  1. Kur muslimani ngritet në mëngjes për të falë namazin, takohet me tri ndryshime të rëndësishme:
  2. a) Përgatitja për takim me dritën në kohën e caktuar, e që sjell deri te zvogëlimi i aktivitetit të gjëndrës tiroide, zvogëlohet melatonini dhe lëvizin aktivitetet e tjera lidhur me dritën;
  3. b) Përfundon kontrolli i sistemit nervor i cili qetësohet natën dhe fillon aktiviteti i ri i tij;
  4. c) Përgatitja për përdorimin e energjisë të cilën e siguron rritja e kortizolit pas agimit. Poashtu rritet niveli i hormoneve serotoninë dhe adrenalinë.
  5. Gjatë faljes së namazit të drekës, muslimani takohet me tri gjëra esenciale:
  6. a) Është i qetë për shkak të rritjes së adrenalinit;
  7. b) Trupi qetësohet kur niveli i testosteronit në drekë është më i lartë;
  8. c) Ora biologjike kërkon nga trupi energji më të madhe dhe uria rritet.

  Në këtë mënyrë namazi është faktor qetësues për tendosjen që shkaktohet nga uria.

  1. Muslimani e fal ikindinë, kur përqindja e adrenalinit është tejet e lartë, aktiviteti i disa organeve trupore është i shprehur, në veçanti aktiviteti i zemrës.

  Menjëherë pas kësaj kohe dyfishohen komplikimet e sëmundjeve. Njëkohësisht koha e vdekshmërisë së foshnjave është më e madhe.

  1. Kur është fjala për namazin e akshamit, ai konsiderohet si termin kur kalohet nga drita në errësirë, e kundërt me namazin e sabahut. Në kohën e akshamit fillon tajitja e rritur e melatoninit për shkak të errësirës, ndodh ndjenja e përgjumësisë dhe përtacisë, ndërsa përqindja e serotoninës, kortizolit dhe endorfinës zvogëlohet.
  2. Në kohën e namazit të jacisë kalohet nga gjendja aktive në pasive. Në këtë kohë temperatura e trupit bie, rrahjet e zemrës zvogëlohen, ndërsa hormonet e gjakut rriten.

  Proporcionaliteti i këtyre pesë termineve kohore, pra gjatë pesë kohëve të namazit është i rëndësishëm për trup, që d.m.th. pesë kohë të namazit reflektojnë veprime pozitive gjatë praktikimit të tyre. Verseti kuranor është i qartë:

              “Namazi është i caktuar me kohë për besimtarët.”

  (En – Nisaë, 103)

  Ndikimi bashkëkohor në orën biologjike:

  – Ndërrimi i natës (puna e natës);

  – Udhëtimi me avion në distanca të mëdha me shprehje të qartë të ndryshimeve kohore;

  – Qëndrimi zgjuar natën, ndërsa fjetja ditën (kundër ciklusit natyral);

  – Shtypja kardiovaskulare dhe muskulatore pas drekës, për shkak të rritjes së adrenalinës, tensionit të gjakut dhe aktivitetit të zemrës;

  – Aktiviteti organik, psikik dhe mendor që janë në nivelin më të ulët në orën tre të mëngjesit.

  Përktheu dhe përshtati: Prim.dr.med.sc. Ali F. Iljazi

  Lajmi Paraprak

  Jepi jetë natës në dhjetë ditët e fundit të Ramazanit

  Lajmi i rradhës

  Katër ngjyrat që Zara po rikthen në trend për pranverë

  Lajme tjera

  Mendësi laiciste

  Justinian Topulli Na qëllon jo rrallëherë të dëgjojmë apo lexojmë njerëz laikë, të cilët kujtohen pikërisht në evenimente…
  Më tepër

  Bashkohu

  Informohu në kohë