Traumat e fëmijërisë shkaktojnë depresionin, përdorimin e alkoolit, drogave dhe jo vetëm

  Abuzimi në fëmijëri mund të krijojë plagë të cilat zgjasin shumë, e dëmtojnë perceptimin që e kemi për botën dhe traumat e fëmijërisë e ‘programojnë’ trurin të vetë-shkatërrohet pas viteve tona të 50’ta, thonë ekspertë.

  Përderisa lidhjet që i formojmë në moshë të re na ndihmojnë të zhvillohemi, nëse ato janë destruktive, ato mund të kenë ndikim të përjetshëm në jetët tona.

  Hulumtimet tregojnë se traumat e fëmijërisë, qofshin ato të abuzimit seksual, divorci i prindërve, alkoolizmi etj., i rrisin rreziqet e sëmundjeve të zemrës, sulmit në tru, depresionit dhe diabetit.

  Gjithashtu, këto trauma e rrisin edhe rrezikun e sjelljeve të dëmshme për shëndetin, siç është konsumimi i duhanit, konsumimi i alkoolit etj., – e të gjitha këto kontribuojnë në më pak vite jetë.

  Studimi ka zbuluar se fëmijët e traumatizuar kanë vdekur rreth 20 vite më herët sesa personat që nuk kishin pasur trauma në fëmijërinë e tyre.

  Ndër problemet kryesore të njerëzve me histori të traumës fëmijërore, mbesin depresioni, shqetësimi, përdorimi i alkoolit apo drogës, varësia në bixhoz dhe vetëbesimi i ulët. 

  Lajmi Paraprak

  Ukraina në kundërofensivë?

  Lajmi i rradhës

  Më 1 shtator shkolla e Vizbegut duhet të jetë gati

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë