Një dorëshkrimi i rrallë arvanitas, në arkivën e bibliotekës së Kalivias

  Një poezi e vjetër arvanitase në dorëshkrimin e autorit Kristo N.Petru-Mesogjiti, ndodhet në arkivën e pasur të bibliotekës së zonës së Kalivias, Greqi. Vargjet janë thurur për Ditën e Nënës (10 maj).

  Në to zbulohet dashuria pafund e arvanitasve, respekti dhe adhurimi për nënën.

  Poezia është shkruar më 30 prill 1942, si një dedikim i rrallë i kryebashkiakut të zonës Saronikos në Atikë, Petros Filippou, për lindjen dhe influencën sociale të mbarë nënave në botë.

  Filippou, përveç një karriere të shquar politike, është edhe ndër studiuesit e koleksionistët më të apasionuar të historisë arvanitase, pjesë e së cilës është edhe familja e tij.

  Popullsia shqiptare që jeton në Greqi ndahet në dy grupe, arvanitasit që janë vendas dhe njihen që në kohën antike dhe jetojnë në 450 fshatra dhe shqiptarët që grekët i quajnë allvani dhe kanë ardhur në Greqi pas pushtimit osman dhe që banojnë në mbi 150 fshatra.

  Fshatrat që janë banuar nga arvanitasit që flasin në vatër gjuhën shqipe, ndodhen në zonën e Epirit, në Thrakë, në ishujt e Korfuzit, Speca, Hidra, Psaron,Andron, Peloponez, etj.

  Për nënën time
  simbol i dashurisë së shenjtë

  Për ty, Mëmë, këngë të thom t’ëmblijë dua,
  Dy fjaljë nga shpirti ndë gjuhë arvanjite
  E pse ty mentë më mësove, m’e rrite
  E je frymë, jetë dhe urate për mua.
  Për ty, çë më ngjalle ndë jetë, më rrite
  E je diell, mall edhe’ urate për mua. / diasporashqiptare.al /

  Lajmi Paraprak

  Një rrugë e lashtë romake zbulohet në fund të lagunës së Venecias

  Lajmi i rradhës

  ‘Kriset’ zinxhiri i madh botëror i pedofilisë: 1,600 persona të dyshuar

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë