A hanë ushqim të sigurtë qytetarët e RMV?!

  Uji i gazuar nga Kroacia që shkaktoi helmimin e disa qytetarëve javë më parë , nuk është importuar në Maqedoni. Nga Agjencia për Ushqim dhe Veterinari deri më tani përmes Sistemit evropian për raportim të shpejtë të ushqimit të pasigurt dhe ushqimit për kafshë – RASSF nuk ka marrë njoftim se në tregun e RMV-së janë plasuar ujëra minerale dhe pije të gazuara të pasigurta. Rasti i fundit me ujin e gazuar në Kroaci vetëm se ka ritheksuar edhe një herë shqetësimin dhe rëndësinë e madhe të konsumimit të ushqimit të shëndetshëm për popullatën në çdo vend.

  KONTROLLET

  Autoritetet në vend thonë se qytetarët konsumojnë ushqim të shëndetshëm dhe të gjitha kontrollet që kryen , si për ushqimet e prodhuara në vend ashtu edhe për ato të importuara, synojnë të sigurojnë ushqim të shëndetshëm që nuk do të jetë i rrezikshëm për qytetarët. Nga AUV informojnë se janë përforcuar kontrollet inspektuese gjatë importit të ushqimit nga ky vend. “Si institucion përgjegjës për sigurinë e ushqimit, AUV e ndjekë gjendjen me rastet e helmimit me pije të gazuara dhe ujë mineral në Republikën e Kroacisë. Janë përforcuar kontrollet inspektuese ndaj importit të ushqimit nga ky vend dhe nëse paraqitet nevoja, me kohë do të ndërmerren masat e nevojshme për mbrojtje të qytetarëve dhe nga ky lloj i prodhimeve të pasigurta theksojnë”, nga AUV.

  Për më tepër ky rast tani ka mbetur në duart e policisë dhe prokurorisë në Kroaci. Sipas shefes së i Qendrës për Hetime, Hulumtime dhe Ekspertiza Mjekoligjore “Ivan Vuçetiq”, Andrea Lediq, në shishen e ujit mineral, që iu dorëzua pas helmimit në Rijekë, ishin gjetur një përbërje kimike që. tregon se fjala për mjete pastruese dhe pastrim të yndyrës. Ajo tregoi se shishet e tjera të pijeve që erdhën për analizë i kaluan testet dhe u konstatua se ishin produkte korrekte.

  Për më tepër ky rast tani ka mbetur në duart e policisë dhe prokurorisë në Kroaci. Në periudhën e kaluar në vend kishte më shumë raste të tërheqjes së ushqimeve të caktuara nga tregu që brengosi qytetarët për sigurinë e ushqimit që konsumohet. Jo vetëm tek ne por edhe në rajon, konsumatorët shqetësohen pas lajmërimeve si ai në fillim të nëntorit se Sistemi i paralajmërimit të shpejtë për sigurinë ushqimore të Bashkimit Evropian (RASFF) njoftoi se në mostrat e mandarinës të mbjella në Kroaci më 18 tetor, të destinuara për tregun serb, u gjetën 0.044 mg për kilogram të pesticidit klorpyrifos dhe se ishte urdhëruar asgjësimi i tyre.

  Nga ana tjetër, numri një i Agjencisë së Ushqimit dhe Veterinarisë, Nikolçe Babovski thotë se qytetarët e Maqedonisë konsumojnë ushqim të sigurt , duke shtuar se incidente janë të mundshme dhe ekzistojnë çdo kund në botë. Duke shtuar se nuk ka tregti me shëndetin e qytetarëve, jemi të rreptë në testim dhe nuk lejojmë që produktet me pesticide të përfundojnë në treg.

  “Përveç pesticideve kemi edhe raste me metale të rënda, këtu është një ngarkesë e verës e cila është eksportuar në një cisternë në një vend të huaj dhe ajo verë është analizuar kur është konstatuar se ka një sasi të metaleve të rënda, në këtë rast ishte plumb dhe u kthye në vend. Vera nuk shkatërrohet sepse distilimi do të merret përmes procesit të distilimit ku niveli i plumbit është nën kufirin dhe nuk ka asnjë rrezik”, thekson Babovski.

  Sipas tij, nëse gjatë analizës së parë konstatohet prania e mbetjeve, operatori ekonomik ka të drejtë të marrë një analizë të dytë, ku nëse merren të dhëna të tjera që nuk janë identike, atëherë bëhet super analiza dhe ato të dhëna janë relevante. Disa pesticide, herbicide ose insekticide kanë një periudhë të caktuar tërheqjeje dhe ndërsa i gjithë ky proces kërkon tre kontrolle të të njëjtës mostër, periudha e tërheqjes ka përfunduar dhe produkti nuk është më i sigurt për qytetarët.

  PËRDORIMI I GABUAR I PESTICIDEVE

  Agronomët thonë se në teren ndodh që bujqit të mos bëjnë kujdes të mjaftueshëm për periudhën e Karencës. Apo ndryshe për kohën që duhet të kalojë nga aplikimi i fundit i pesticideve deri në vjelje që quhet edhe periudha e tërheqjes. Detyra e prodhuesit është të mbajë llogari për periudhën e pritjes dhe duhet respektuar atë rreptësishtë për të marrë produkte të sigurta për shëndetin. Në ndërkohë në periudhën e kaluar nga tregu vendor nga ana e Agjencisë së Ushqimit ishte tërhequr nga shitja një pjesë e caktuar e qumështit “Milkano” me përmbajtje yndyre 3.2 për qind për shkak të pranisë së aflatoksinës,që është rrezik potencial për shëndetin e njeriut.

  Njësoj në vitin e kaluar ishte tërhequr nga tregu jogurti “Balance+” në ambalazh 1 kilogramësh si rrjedhojë e përqendrimit të aflatoksinës që nuk ishte në përputhje me rregulloret e Maqedonisë, prandaj ky produkt paraqet rrezik potencial për shëndetin e njeriut.  Gjithashtu, sasitë e tërhequra nuk ishin të destinuara për tregun vendor . Paketimi ishte me datë përdorimi deri 28 Nëntor. Në shtator të vitit të kaluar AHV urdhëroi ar tërheqjen e menjëhershme të disa grupeve të hot dogëve “Vudi”, pasi ka marrë njoftimin se një produkt i pasigurt është hedhur në treg në një vend ku ka prani të bakterit “Listeria monocytogenes ST 155” ishte gjetur në një vend anëtar të Bashkimit Evropian”.

  Në fund të qershorit, AUV njoftoi konsumatorët se është duke u tërhequr produkti Qumësht UHT MIZO 2.8% mm për shkak të cilësisë joadekuate dhe mashtrimit të konsumatorëve (siguria e produktit nuk është në rrezik), pra për shkak të pranisë së yndyrave bimore.  Në korrik të këtij viti, AHV informoi konsumatorët se produkti i radhës i pasigurt – biskota “QUADRONE VERIEGATO Geechele 400” po tërhiqet për shkak të pranisë së klorpyrifos, një pesticid i rrezikshëm i ndaluar për përdorim në Bashkimin Evropian. Gjatë këtij vit janë tërhequr nga tregu edhe disa prodhime të tjera si gjalpi i kikirikut.

  Nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë thonë se inspektorët e tyre të ushqimit vazhdimisht kontrollojnë se çfarë produktesh konsumojnë qytetarët e Maqedonisë. Duke shtuar se në varësi të ashpërsisë së parregullsive të evidentuara pasojnë edhe dënime për personin juridik dhe përgjegjës.

  Çdo produkt që mbërrin në raftet në dyqanin tonë duhet të ketë një deklaratë se është i sigurt për konsum. Pavarësisht nëse produkti është i importuar apo i prodhuar në vend, kompania që e ka prodhuar duhet të tregojë një dokument që vërteton cilësinë dhe sigurinë e tij. Për çdo vit përmes inspektimeve të rregullta dhe të jashtëzakonshme dhe programeve të monitorimit të sigurisë, inspektorët e ushqimit dhe veterinerët zyrtarë të Agjencisë po asgjësojnë edhe ushqime të pasigurta me origjinë shtazore dhe jo shtazore.

  Ndryshe, javën e kaluar, dardhat e importuara nga Turqia u tërhoqën nga tregu kroat dhe u asgjësuan për shkak të mbetjeve të zbuluara të insekticidit fosmet. Informacioni u publikua në faqen e Sistemit Evropian të Sinjalizimeve të Shpejtë për Ushqimin dhe Ushqimin (RASFF), dhe rreziku për shëndetin u kategorizua si i rrezikshëm. Ai pesticid u ndalua nga Komisioni Evropian në shkurt të vitit të kaluar për shkak të dyshimit për gjenotoksicitetin e tyre dhe u zbulua në dardha të importuara nga Turqia me kontroll zyrtar në mostrat e marra në pikat e shitjes në Kroaci. /koha/

  Lajmi Paraprak

  NJË EUROPË NË BALLKAN! Plani i ri ekonomik nga BE-ja

  Lajmi i rradhës

  Si të zhbllokoni lavamanin duke përdorur uthull dhe sodë buke

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë