Pyjet e Amazonës tani më shumë lëshojnë dyoksid karboni sesa thithin

  Mushkëritë e planetit Tokë më parë thithnin dyoksidin e karbonit, ndërsa tash po bëjnë krejt të kundërtën, raporton The Guardian.

  Shkencëtarët kanë vërtetuar se pyjet e Amazonës për momentin më shumë lëshojnë dyoksid karboni sesa që thithin.

  E krejt kjo po ndodh për shkak të zjarreve që shfaqen jo rrallë. Por edhe pa zjarre, temperaturat e nxehta dhe thatësira tregojnë që pyjet e Amazonës janë bërë një burim i dyoksidit të karbonit.

  Studimi i mëhershëm që tregonte se pyjet e Amazonës po bëhen një burim i dyoksidit të karbonit ishte bazuar në të dhëna satelitore. Ndërsa sot, kjo gjë është vërtetuar me anë të disa aeroplanëve të vegjël, të cilën fluturonin në 4.5 km lartësi mbi pyje, duke bërë matjet e nevojshme.

  Prerja e pemëve është një tjetër arsye pse po ndodh ky fenomen kontrovers. Më pak pemë nënkupton më pak shi dhe temperatura më të larta.

  Lajmi Paraprak

  Kandidatët pasqyrojnë mendësinë e partive

  Lajmi i rradhës

  Ulja e TVSH-së për energjinë elektrike në seancë plenare

  Lajme tjera

  Fajësoni Perëndimin

  Partia e presidentit rus, Vladimir Putin po i drejtohet një tjetër fitoreje të madhe në zgjedhjet parlamentare. Rusia…
  Më tepër

  Bashkohu

  Informohu në kohë