AMIRI I VARFËR, ME VETËM NJË VAKT NË DITË, FITON VENDIN E TRETË NË MATEMATIKË

  Nxënësi i klasës së tetë Amir Destanov, një fëmijë i rrugës që vendosi të luftojë një fat të ashpër, familja skajshmërisht e varfër, ai, vëllezërit, motra dhe nëna e tij vuanin nga dhuna në familje, por kjo nuk e pengoi që Amiri të fitojë vendin e tretë në Konkursin Ndërkombëtar të Matematikës “Kangur 2022”, përcjell Nistori.

  Ai e ndau gëzimin me Qendrën Ditore për Fëmijët e Rrugës në Shuto Orizarë, e cila aktualisht po mbështet 61 fëmijë të cilët arritën t’i ndalojnë nga lypja, t’i regjistrojnë në shkollë dhe t’i ndihmojnë në arsimimin e mëtutjeshëm dhe detyrat e shtëpisë.

  Tejet i interesuar për matematikën, Amiri arriti përmirësimin për të shkuar në “Kangur” në Qendër, duke zgjidhur detyra me mësuesin Filip. Kur dëgjoi se do të ketë konkurs, shprehu dëshirë të marrë pjesë edhe ai, por nuk ka pasur 200 denarë për të paguar.

  “Të tjerët donin të shkonin, por ngaqë jam i fortë matematikisht, kalova. Më tha shoku i klasës dhe unë iu përgjigja: “Mirë, do të flas me familjen time dhe do t’ju tregoj”. Pagesa për konkursin “Kangur” ka kushtuar 200 denarë, para të cilat nuk i kam pasur”, thotë Amir.

  Për dëshirën e tij për të konkurruar në matematikë, në kategorinë e tetë dhe të nëntë, ai menjëherë i njoftoi arsimtaret Irena Velkoska dhe Vasilka Jovanovska, e cila është punëtore sociale, dhe Aleksandra Lozanovska, edukatore. Ata i paguanin një pjesë nga paratë e tyre, shkruan SDK.

  Amiri nuk la asgjë për në shtëpi, sepse nuk ka kushte jetese, aq më pak mësim. Nëna e tij nuk ishte në shtëpi kur mori diplomën, por mbesa me të cilën komunikon më së miri ishte shumë e lumtur.

  “Nuk ka kushte, as nuk ka njeri që ta ndihmojë, të thotë. Gjërat më elementare si shkronjat, numrat, familja e tij nuk i di. Almiri i mban librat këtu,” tha Vasilka Jovanovska, një punonjëse sociale në Qendrën Ditore.

  “Amiri është një fëmijë i zgjuar. Ai dëshiron të bashkëpunojë, kjo mund të jetë udhërrëfyesi që është ngritur te Amiri, ndryshe nga disa fëmijë që janë dembelë, kanë nevojë për më shumë inkurajim dhe motivim për të vazhduar”, tha Irena, përcjell Nistori.

  “Dhe ai është kurioz”, shton Jovanovska.

  Amiri thotë se ka miq. Fëmijët me të cilët shoqërohet kanë shtëpi, ushqim, familje funksionale. Ai thotë se i do dhe i respekton të gjithë dhe se kur fitoi çmimin e tretë, miqtë e tij u lumturuan dhe e uruan.

  Në verë, kur është pushim, Amiri shkon në Qendrën sociale. Velkovska, Jovanovska dhe Lozanovska punojnë vazhdimisht edhe në verë.

  Ndryshe, në këtë qendër ka edhe shumë fëmijë të tjerë të talentuar, të cilëve ju ofrohen kushtet elementare për jetesë, e të cilët janë marrë nga rruga. /Nistori/

  Lajmi Paraprak

  “Verifikimi është nëna e dijes, tre herë verifiko, një herë shpërndaje” – aksion gueril kundër dezinformatave në RMV

  Lajmi i rradhës

  Grevë apo paga më të larta? Të martën do të kuptohet epilogu ndërmjet SAShK-ut dhe MASh-it!

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë