Asgjësohen më shumë se 2.7 ton ushqime të pasigurta, qytetarët e Maqedonisë reagojnë ndaj produkteve me afat të skaduar

  Që nga fillimi i vitit, deri në muajin maj janë asgjësuar më shumë se 2,7 tonë ushqime të pasigurta, njoftojnë për Meta.mk nga Agjencia e Ushqimit dhe Veterinarisë. Ata thonë se nga fillimi i vitit deri në fund të muajit të kaluar janë paraqitur 194 ankesa nga qytetarët për ushqim të pasigurt. Prej tyre, 7 ankesa janë bërë për dyshime për sigurinë e produktit, 20 ankesa lidhur me shitjen e produkteve të skaduara, 9 ankesa me pretendime për produkte me veti organoleptike të ndryshuara, 7 me pretendime për prani të ndotësve në produkte të caktuara të blera dhe 4 ankesat lidhen me shitjen e produkteve që janë të shënuara në mënyrë të papërshtatshme, përcjell Nistori.

  “Vetëm në tre muajt e parë të këtij viti janë kryer mbi 12 mijë kontrolle. Për mospërputhjet e konstatuara janë shqiptuar gjithsej 1384 masa. Janë marrë 942 vendime, janë kryer 320 edukime të operatorëve ushqimorë dhe janë paraqitur 23 kallëzime kundërvajtëse. Në tremujorin e parë të këtij viti nuk është paraqitur asnjë kallëzim penal. Si ushqim i pasigurt janë asgjësuar 38.399 kilogramë ushqime”, njoftojnë nga AUV.

  Inspektorët kontrollojnë pikat kufitare. Janë ndaluar tri ngarkesa me ushqime të importuara me origjinë shtazore, me peshë totale 33,898 kilogramë, ndërkaq asnjë ngarkesë e pasigurt nuk është asgjësuar me këtë lloj ushqimi.

  “Vitin e kaluar janë kryer gjithsej 49.590 inspektime nga veterinerët zyrtarë dhe inspektorët e ushqimit dhe janë shqiptuar gjithsej 6.760 inspektime”, ka thënë agjencia.

  Ankesat në fushën e sigurisë ushqimore në vitin 2021 i referoheshin mosmirëmbajtjes së sistemeve të kontrollit nga prodhuesit dhe mos zbatimit të masave në lidhje me Covid-19, më pas produkteve të skaduara, ndotësve/kontaminuesve dhe mbetjeve, produkteve me veti organoleptike, cilësi të ndryshuara dhe prishja e ushqimit, dhe dyshimi për helmim ushqimor.

  Në kuadër të veprimeve për ankesa dhe propozime janë marrë 114 vendime, janë marrë 34 mostra/mostra për analiza laboratorike, janë inkasuar 54 gjoba, janë kryer 28 edukim dhe janë inicuar 3 procedura për kundërvajtje.

  Si të pasigurta, duke vepruar sipas ankesave të parashtruara, shërbimet inspektuese gjatë vitit të kaluar janë asgjësuar rreth 4 tonë ushqime. /Nistori/

  Lajmi Paraprak

  Persona të armatosur vrasin besimtarë në një kishë në Nigeri – rrëmbejnë priftin dhe disa të tjerë

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë