Biznesi kërkon ndihmë nga Qeveria!

  Qeveria e RMV / Fotografia: Nistori

  Biznesi pret që në periudhën në vijim qeveria të dalë me një paketë të re masash që do ta ndihmojnë atë të përmirësojë likuiditetin. Sektori i përpunimit po përballet me ndikimin e inflacionit të cilat edhe pse janë ulur, dinë të krijojnë turbulenca në çmimin final të produkteve që blejnë qytetarët. Bizneset po kërkojnë gjithashtu një ndryshim në rregulla, ligje dhe rregullore, jo vetëm ndihmë financiare. Tani për tani, Qeveria nuk ka plan konkret për mbështetje të re për sektorin privat, por nëse autoritetet përcaktojnë se nevojitet ndihmë e re shtetërore, atëherë do të dalin me një paketë të re masash.

  Pas valës së re të rritjes së çmimeve të disa produkteve ushqimore, biznesi po kërkon një mënyrë për të stabilizuar situatën. Ndërkohë që po zhvendoset topi se kush e ka fajin për uljen e fuqisë blerëse të qytetarëve, autoritetet janë të detyruara të mendojnë për një paketë të re masash. Prodhuesit e ushqimeve po drejtojnë gishtin nga tregtarët dhe autoritetet po e vënë re dalëngadalë këtë fakt, ndaj bëjnë të ditur se së shpejti do të shpallin biznesmenët e paskrupullt, të cilët po përpiqen të rrisin fitimet e tyre në kurrizin e qytetarëve që janë duke luftuar për të ushqyer familjet. Oda e Tregtisë këmbëngul për marrjen e ndihmës shtetërore, veçanërisht në fushën e industrisë së mishit, për të shmangur një goditje të re çmimesh për qytetarët.

  “Institucionet kompetente jo vetëm që nuk e pranuan kërkesën tonë kryesore për uljen e taksës doganore për mishin e ngrirë të destinuar për përpunim, por ne kemi trajtim të pabarabartë në vendin tonë nga institucionet vendase në favor të importuesve dhe në dëm të kompanive vendase dhe ekonomisë së brendshme. Industria vendase e mishit përpiqet të funksionojë në gjendjen e saj, të kontribuojë në buxhetin e shtetit, të punësojë dhe të rrisë pagat e punonjësve dhe të investojë në zhvillimin e shtetit të vet, por është e nevojshme të barazohen kushtet e menaxhimit dhe kontrollit në mënyrë që të jetë në baza të barabarta një garë për të luftuar me të gjithë konkurrentët. Ndaj kërkojmë zbatim urgjent të një zgjatje të re të masës ose një zgjidhje të përhershme ligjore për uljen e taksës doganore për mishin e ngrirë të destinuar për përpunim”, thonë nga Oda Ekonomike.

  Lidhja e Odave të Tregtisë thotë se likuiditeti i kompanive është në nivel shumë të ulët. Terreni në vendin tonë për kryerjen e biznesit është problematik. Sepse qeveria, sipas tyre, nuk ndjek politikë partneriteti, por vendosë taksa të reja dhe zgjidhje të tjera ligjore që janë në dëm të funksionimit të tyre, me të cilat shkakton vetëm rrëmujë.

  Ashtu si qytetarët, edhe sektori i biznesit është i indinjuar nga rritja e madhe e pagave të zyrtarëve që nuk kanë ndërmend t’i ulin ato. Për biznesin, ata thonë se është e vështirë të gjesh fonde, por është më e vështirë të heqësh dorë nga përfitimet e tyre të reja si zyrtarë të emëruar dhe të zgjedhur tani.

  “Sektori privat në vendin tonë është vazhdimisht në pozitë vartëse, edhe pse është ai që siguron fonde për funksionimin e institucioneve dhe administratës shtetërore. Dhe kur shikon gjithë kontekstin e gjërave, ishte e pritshme që rritja e pagave të zyrtarëve të shkaktonte pakënaqësi të madhe. Ne personalisht besojmë se secili duhet të ketë të ardhura më të larta sepse kostoja e jetesës është rritur ndjeshëm, por duhet të jemi të vetëdijshëm se kjo nuk mund të bëhet me vendime administrative, por duhet të funksionojë sipas logjikës ekonomike”, thonë nga Lidhja e Odave të Tregtisë.

  Qeveria njoftoi se për momentin nuk po përgatiten masa të reja në mbështetje të ekonomisë. E njëjta gjë vlen edhe për qytetarët. Arsyetimi i tyre është se inflacioni po zvogëlohet dhe ekonomia dalëngadalë po rikthehet në këmbë pas disa vitesh krize të vazhdueshme. Nëse ka nevojë, Qeveria njoftoi se do të ndërhyjë me një paketë të re masash për të cilat kanë siguruar mjete për buxhetin e këtij viti. “Vetëm si rezultat i besimit të komunitetit të biznesit ndaj masave të parashikuara në ligj dhe mënyrës objektive, transparente të zbatimit të tyre, në pesë vitet e fundit, në ekonominë tonë u realizua një cikël total investimi prej 340 milionë eurosh, e cila është paguar një mbështetje financiare prej 57 milionë euro. Ne kemi një valë investimesh në sektorin real të ekonomisë sonë që është në rritje, në rritje, që zhvillon konkurrencën nëpërmjet futjes së proceseve të reja të prodhimit, adoptimit të teknologjive të reja dhe pushtimit të tregjeve të reja, krijimit të vendeve të reja të punës dhe të mirëpaguara për qytetarët tanë. Vetëm 294 kontratat e sapo miratuara për mbështetje financiare të kompanive që aplikuan këtë vit përmbajnë projeksione për hapjen e katër të rejave”, thonë nga Qeveria.

  Sipas informacioneve, për këtë vit në arkën e shtetit për masa të reja janë rezervuar rreth 250 milionë euro. Në vitet e fundit, qeveria thotë se rreth dy miliardë euro janë ndarë për të ndihmuar bizneset dhe familjet për një sërë programesh dhe masash për të ndihmuar në kapërcimin e periudhave të krizës. /Kohamk/

  Lajmi Paraprak

  KE thotë se fokusohet në zgjerim dhe jo në afate kohore

  Lajmi i rradhës

  Infermierja e pediatrisë tregon se si ta joshni një fëmijë të marrë ilaçe

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë