Gjykatësit Bexheti dhe Elezi kanë mbajtur qëllimisht në sirtar lëndët e Mijallkovit, zvarritja e tyre ka shkelur ligjin

  Nuk ka arsye të vlefshme se për rastin e përgjimeve të paligjshme masive e njohur si “Fortesa-Target” për 9 muaj nuk u vendos nga gjyqtari Enver Bexeti nga Gjykata e Apelit në Shkup. Kjo krijoi kushtet që kjo çështje me interes shumë të lartë publik të vjetërsohej dhe të mbyllej, thuhet në raportin e komisionit nga Këshilli Gjyqësor, i cili shqyrtoi zvarritjen e kësaj çështjeje, si dhe çështjet: “Thesari”, “Transportuesi” dhe “Alfa”, shkruan SDK, përcjell Nistori.

  Ky rast do të jetë i vjetëruar, sepse aktgjykimi është ndërprerë, gjykimi është kthyer nga fillimi në Gjykatën Themelore Penale. I akuzuari kryesor këtu është Sasho Mijallkov, i cili në shkallë të parë është dënuar me 12 vjet burg.

  Edhe në “Transportuesi”, i cili për gati tre vite mbeti në një sirtar të Apelit, gjyqtari-raportues ishte Enver Bexheti. Në ditët e fundit të dhjetorit u dha aktgjykimi, pasi mediat vazhdimisht raportonin se rastin e mbuloi pluhuri në Apel dhe i akuzuari kryesor, ish-kryetari i Manastirit, Vladimir Taleski, merrte pagë nga Teatri, i ulur në shtëpi në arrest shtëpiak. Nga këto tre vite, nëntë muaj janë të mos shkrimit dhe mospublikimit të aktgjykimit. Është miratuar në prill, por gjyqtari-raportues nuk ka pasur kohë ta shkruajë, edhe pse afati për këtë është 60 ditë, që do të thotë se është dashur të publikohet në qershor, ndërsa Taleski që atëherë duhej të shkonte në burg.

  Enver Bexheti ka aplikuar për postin e gjyqtarit suprem.

  Në rastin “Kasaforta”, gjyqtare-raportuese ishte Lirije Elezi, ndërsa i akuzuari kryesor në këtë rast për blerjen e paligjshme të pajisjeve britanike të përgjimit ishte sërish Sasho Mijalkov. Bashkëshorti i gjyqtares ishte pranuar në DSK në kohën kur drejtor ishte Mijalkov. Pesë muaj pas vendimit, ajo e shkroi aktgjykimin. Deri atëherë përmes zëdhënëses së Apelit ajo i tha publikut: “Akoma nuk ka vendim, po punohet për rastin”.

  Edhe në këtë rast Mijallkovit i është revokuar dënimi prej 8 vitesh dhe lënda është kthyer në Gjykatën Penale për rigjykim.

  Si në rastin e mëparshëm, edhe në këtë rast nuk ka asnjë arsyetim se përse u desh kaq shumë kohë për të shpallur aktgjykimin. Rigjykimi do të kishte filluar tashmë.

  Për rastin “Alfa”, gjykatësi raportues Zoran Dimitrievski ka caktuar 4 seanca, por është dashur t’i shtyjë për shkak se lënda me aktgjykim nuk ka qenë i tërë dhe plotësisht, kështu që është kthyer në rrëmujë, pastaj avokati i njërit prej të pandehurit nuk erdhi sepse ai ishte i angazhuar në raste të tjera, më pas dy nga pesë gjyqtarët e Apelit në këshill kërkuan përjashtim, etj. Më 22 dhjetor kjo çështje është vënë në seancë, pritet një vendim.

  Bexheti dhe Elezi kanë bërë shkelje të Ligjit për Procedurën Penale për disa arsye, thuhet në raportin e komisionit që ka kryer kontrollin.

  Por, këto gjetje në raport kanë mërzitur dy nga anëtarët e emëruar politikisht të Këshillit Gjyqësor të zgjedhur nga Kuvendi, nënkryetarin e Këshillit Gjyqësor Selim Ademi dhe anëtarin Milazim Mustafa. Ata kundërshtuan konstatimet e ashpra në kallëzim, madje kërkuan të pritej me konkluzionet dhe të shihet se pse këto procedura janë zhvilluar kaq gjatë në Gjykatën Penale.

  Pasi gjyqtarët në Këshillin Gjyqësor i shpjeguan Ademit dhe Mustafës se në gjykatat themelore është normale që procedura të zgjasë më shumë, sepse ka fjalë përkatëse nga secila palë, pastaj dëgjohen të akuzuarit, dëshmitarët, paraqitet prova materiale, bëhet ekspertiza, pyetjet e drejtpërdrejta dhe të kryqëzuara, propozohen dëshmi të reja, propozohen dëshmitarë, jepen fjalët përfundimtare…, ata hoqën dorë nga ajo kërkesë, pas së cilës votuan edhe për raportin.

  Nëse komisioni tre anëtarësh do të propozojë shkarkimin apo dënimin e këtyre gjyqtarëve do të dihet në ditët në vijim.

  Kryetare e komisionit është anëtarja Tanja Çaçarova-Ilievska, e cila është koordinatore në Gjykatën e Apelit në Shkup dhe e cila ka lejuar që këto lëndë me interes të lartë publik të qëndrojnë edhe një vit në sirtar dhe e cila për ankesën e Apelit të Shkupit ka mbledhur vetëm numrin e kërkesave dhe numrin e lëndëve të përfunduara dhe nuk i ka interesuar kjo sjellje e gjyqtarëve individualë nga kjo gjykatë.

  Këshilli Gjyqësor e bëri kontrollin atje nën presionin e publikut, pas shkrimeve të vazhdueshme të përditshme për tre nga këto 4 raste për korrupsion të lartë dhe krim të organizuar. /Nistori/

  Lajmi Paraprak

  AUV tërheq nga tregu një grup produktesh nga bambuja

  Lajmi i rradhës

  Partia e Ahmetit – BDI para fraksioneve të reja

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë