Paralajmërimi i shkencëtarëve: Toka tani mban dy herë më shumë nxehtësi se më 2005

  Sipas hulumtimit të fundit, Toka sot kap dy herë më shumë nxehtësi sesa 15 vjet më parë.

  Shkencëtarët kanë analizuar të dhënat nga projekti CERES i NASA, i cili mbledh informacion nga disa satelitë në orbitë dhe mat se sa energji absorbon planeti ynë në formën e dritës së diellit dhe sa prej saj lëshon përsëri në hapësirë në forma e rrezatimit infra të kuqe.

  Diferenca midis energjisë hyrëse dhe dalëse quhet çekuilibër i energjisë dhe studimi tregoi se në periudhën midis 2005 dhe 2019, ky çekuilibër u dyfishua në krahasim me vitet e mëparshme, shkruan Space.com.

  Ekspertët gjithashtu përdorën të dhëna nga Argo, një rrjet ndërkombëtar i sensorëve të instaluar përtej oqeaneve të botës, të cilat matin shkallën e ngrohjes së tyre.

  “Dy mënyra të pavarura në të cilat mund të maten ndryshimet në çekuilibrin energjetik të Tokës tregojnë rezultate të ngjashme”, tha shkencëtari atmosferik Norman Loeb, autori kryesor i studimit të ri dhe udhëheqësi i projektit të CERES.

  “Trendet e vëzhguara janë në një farë kuptimi mjaft alarmante,” shtoi ai.

  Loeb dhe kolegët e tij arritën në përfundimin se ngrohja e shtuar është një rezultat i kombinuar i proceseve natyrore dhe aktiviteteve njerëzore.

  Për shembull, përqendrimet e rritura të gazrave serë si dyoksidi i karbonit dhe metani në atmosferën e Tokës çojnë në kapjen e më shumë nxehtësisë. Kjo çon në një zvogëlim të sipërfaqes së shtresës së akullit, e cila nga ana tjetër shkakton më pak reflektim të energjisë hyrëse nga sipërfaqja e planetit.

  Por ekspertët kanë zbuluar se një model i përsëritur natyror i quajtur Oscilimi Dekadal i Paqësorit (PDO) gjithashtu kontribuon në ngrohjen.

  PDO shkakton luhatje të rregullta në temperaturën e Oqeanit Paqësor, me pjesët perëndimore të bëhen më të ftohta dhe pjesët lindore të ngrohta gjatë dhjetë vjetëve, kështu që situata ndryshon gjatë dekadës së ardhshme. Në vitin 2014, filloi një fazë jashtëzakonisht intensive e PDO-së që shkaktoi zvogëlimin e formimit të reve mbi oqean, i cili nga ana e tij rezultoi në rritjen e thithjes së energjisë në hyrje.

  “Është ndoshta një kombinim i aktivitetit antropogjenik dhe ndryshueshmërisë së brendshme”, tha Loeb, duke iu referuar efekteve që kanë aktiviteti njerëzor dhe variacionet natyrore në sjelljen e ekosistemit planetar.

  Loeb shton se megjithëse studimi mbulon vetëm një periudhë relativisht të shkurtër kohe, shkalla e bllokimit të nxehtësisë tregon se planeti ynë është në çekuilibër më të madh të energjisë sesa mendohej dhe se ndryshimi më serioz i klimës siç janë rritja e përshpejtuar e temperaturës dhe ngritja e niveleve të detit mund të jetë pritet.

  Studimi “Satellite and Ocean Data Reveal Marked Increase in Earth’s Heating Rate” u botua në revistën “Geophysical Research Letters”. /kp/

  Lajmi Paraprak

  ASH dhe AA: MPB po rrezikon shëndetin e qytetarëve të cilët presin për dokumenta personale

  Lajmi i rradhës

  Assesi të vihet në funksion “Rusino-Pollog”

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë