“Lidhja e gazit me Greqinë do të sigurojë pavarësinë energjetike”

  Foto: Fokus

  Interkonektori me Greqinë së bashku me terminalin e gazit të lëngshëm natyror (LNG) në Aleksandropoli nuk janë vetëm projekte të rëndësishme ekonomike, por edhe strategjike, tha në një intervistë kryeministri i Republikës së Maqedonisë së Veriut, Dimitar Kovaçevski dhe shtoi se bisedimet janë të avancuara. të zhvilluara në këto projekte me partnerë nga Republika e Greqisë.

  “Besoj se gjatë këtij viti do të bien dakord të gjitha pikat e marrëveshjes dhe se realizimi i saj mund të fillojë këtë vit. Kështu, gazi nuk do të shkojë si më parë ekskluzivisht në drejtimin lindje-perëndim, por do të shkojë nga jugu në veri. Është i rëndësishëm edhe për diversifikimin e energjisë, pasi mundëson ndërtimin e termocentraleve me gaz. Njëri prej tyre do të ndërtohet pranë terminalit në Aleksandropoli”, tha kryeministri Kovaçevski në një intervistë për MIA-n.

  Kovaçevski shton se Maqedonia e Veriut vazhdon me realizimin e projekteve të mëdha strategjike, veçanërisht në burimet e ripërtëritshme të energjisë.

  “Çdo krizë duhet të jetë një mundësi. Tashmë kemi filluar zbatimin e projekteve të mëdha strategjike, veçanërisht në burimet e rinovueshme të energjisë. Javën e kaluar mora pjesë në vënien në punë të centralit të parë fotovoltaik në Oslomej. “Është i pari termocentral i tillë i vjetër me qymyr në Evropën Juglindore ku është vënë në punë një termocentral 10 megavat, i cili do të prodhojë 15 deri në 17 gigavat orë energji elektrike dhe është i ndërtuar nga shteti”.

  Siç theksoi kryeministri Kovaçevski në një intervistë për MIA-n, në fillim të ndërtimit janë edhe dy termocentrale të tilla prej 50 megavatësh, në të njëjtin vend. Njëra do të ndërtohet nga “Fortis” turke dhe tjetra nga “Solarprom” bullgare si kompani të mëdha në zonë, të cilat në bazë të partneritetit publiko-privat do të duhet të transferojnë 18 dhe 18.5 për qind të të ardhurave nga ato impiante. ESM-së, e cila do t’i japë vendit një të ardhur vjetore prej 1.5 milionë euro dhe energji elektrike normale për të plotësuar nevojat e tij.

  Po ashtu, informoi kryeministri Kovaçevski, ESM me ndërtimin e termocentralit tjetër dhjetë megavat, praktikisht e zëvendëson tërë prodhimin e thëngjillit në Oslomej me prodhimin e energjisë elektrike nga burimet e ripërtëritshme, gjegjësisht nga energjia diellore.

  Kovaçevski përkujtoi se po punohet për fillimin e ndërtimit të një parku të madh me erë të gjigantit gjerman në këtë zonë “WPD” me kapacitet afro gjysmë gigavat, si parku diellor i “Aquo” nga Franca me të njëjtën fuqi afër Shtipit.

  Lajmi Paraprak

  Gjendet drogë në Shkup, arrestohen shtatë persona

  Lajmi i rradhës

  Mazraouin marrëveshje me Bayernin

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë