Pensionohet zjarrfikësi hero, Uka Aliti | “Vendi i punës, ka qenë si shtëpia ime e dytë”

  Uka Aliti/Njësiti i Zjarrfikësve në Tetovë/Fotografia: Nistori

  Ka qenë dëshmitarë i shumë ngjarjeve tragjike që kanë ndodhur jo vetëm në Tetovë, por edhe më gjerë. Sot (09.07.2022) erdh në njësinë kundër zjarrit të Tetovë, por jo si komandat, por si një i pensionuar.

  Uka më nuk është pjesë e njësisë kundër zjarrit në Tetovë. Ai tash ka dalë në pension pas një pune 30 vjeçare, ndërsa për më shumë se 20 vjet në njësinë kundër zjarrit në Tetovë.

  Për Ukën kjo është e dhimbshme pasi pas 20 viteve duhet ta nxjerrë atë uniformë dhe të largohet nga ky vend të cilin e ka pasur si shtëpi të dyte.

  “Është e vërtetë se ka 10 ditë nuk gjendem në njësinë kundër zjarrit në Tetovë. Për momentin jam në pushimin e rregullt vjetor si edhe pas pushimit të rregullt më përfundimisht nuk kthehem në njësinë e kundër zjarrit në Tetovë. Kemi bërë pranim dorëzimin e mjeteve, pajisjeve, automjeteve  si dhe të gjithë dokumentacionit. Dua të them me një fjalë, po largohem, e them me një keqardhje  nga shtëpia e dytë  që e kam pas, pos shtëpisë sime personale  ku kam kaluar me kolegët këtu në shtëpinë kolektive edhe kam kaluar një kohë shumë të gjatë  20 vite kam qenë i rregullt 20 vite në NJTKZ  edhe 10 në punë tjera dhe po dalë në pension me 30 vite përvojë pune.”- thotë Uka Aliti – ish komandat i njësisë kundër zjarrit Tetovë.

  Uka është i lumtur që pas do lerë persona të përgatitur edhe të përgjegjshëm.

  “Po largohem nga kjo shtëpi me një mëndim mjaftë të mirë  pasi që e dijë se kam lënë pas djelmosha që do jenë të përkushtuar për qytetarët e Tetovës dhe qytetarët e pesë komunave tjera rurale  me qenë se ne kemi mbuluar edhe pse komuna rurale dhe dua të them se e dijë që do lë djelmoshat që do përkujdesen sa i përket sigurisë që qytetarëve për fatkeqësitë e zjarreve aksidenteve, komunikacionit  si dhe çdo fatkeqësi që mund t’i ndodhë komunës së Tetovës, por edhe komunave tjera në Maqedoninë e Veriut.”- tha Uka Aliti.

  Por, gjatë pensionit Uka thotë se nuk do të rri këmbëkryq.

  “Kam në mendje që të themelojë një shoqatë vullnetare kundër zjarrit apo të jem i përkushtuar për qytetarët e mi deri në momentet e fundit sa do të kem forcë, me djem të rinj me atë shoqatë vullnetare dhe të gjendem para qytetarëve.”- shton ai.

  Uka ka qenë pjesë e shumë fatkeqësive që kanë ndodhur në Tetovë. Ka disa ngjarje që nuk do kishte dashur kur të ndodhin dhe ai të jetë pjesë e tyre.

  “Në memoarin tim ka mjaftë raste që kanë ndodhur brenda 20 viteve. Tash nuk do doja as t’i përmend por ka katër apo pesë raste që nuk do doja të jenë. Por zjarrfikës të jesh është profesion i rëndë  por edhe human, por tek zjarrfikësit gjithmonë mbizotëron stres edhe kur jam tek stresi them se janë disa raste që nuk do largohen nga memoria ime asnjëherë  edhe pse dua por nuk do largohen. Të përmend rastin e rrugës Goce Dellçev, rastin e tërmetit në Shqipëri, autobusit në Llaskarcë , rastin e spitalit modular, këto janë raste që nuk doja t’i kem në mendje jo t’i përmend.” – tregon Uka Aliti.

  Tetovarët Ukën do e mbajnë mend si komandantin e njësisë kundër zjarrit që jepte gjithçka nga vetja për të shpëtuar pasurinë e tyre nëse kaplohej  nga zjarri. Uka padyshim që do mbetet simbol i qytetit të Tetovës. /TV21/

  Lajmi Paraprak

  Tregim nga Mitrush Kuteli

  Lajmi i rradhës

  Komuna e Strugës nuk ka ndarë mjete për trajtimin qenve endacakë

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë