KOPJIMI NË PROVIM | Naumovska: Provimet e maturës shtetërore eksterne të jepen në salla sportive

  Drejtoresha e Qendrës Shtetërore të Provimeve, Elizabeta Naumovska, propozon që provimet e maturës shtetërore eksterne të jepen këtë vit në salla sportive dhe amfiteatro për të minimizuar mundësinë e kopjimit. Ajo thotë për Meta.mk se në këtë mënyrë i gjithë procesi do të jetë më transparent dhe më objektiv, përcjell Nistori.

  “Pothuajse çdo shkollë ka një sallë sportive. Në disa komuna më të mëdha ka edhe universitete, ndaj provimi i maturimit mund të bëhet në amfiteatrot e tyre. Në vend që një person t’i mbajë ato, do të ketë më shumë testues që nuk do të lejojnë kopjimin dhe studentët do të mund ta kryejnë testin vetë. Kjo bëhet edhe në vende të tjera,” tha Naumovska.

  Për sa i përket faktit nëse provimi i maturës shtetërore jepet në këtë mënyrë në disa nga vendet e zhvilluara, ajo sqaroi se kjo praktikohet edhe në sistemet e tjera arsimore.

  “Në Finlandë, maturat nisin në gjysmën e dytë të marsit, por kanë më shumë lëndë eksterne. Atje, të gjithë studentët hyjnë në një dhomë të madhe me një bllokues interneti për të parandaluar komunikimin nga jashtë. Vendi ynë nuk ka para për bllokues, ne kemi ende tualete të pandërtuara. Është një investim i kushtueshëm, por ne mund të përdorim amfiteatrot e atyre fakulteteve që kanë siguruar bllokuesit e tyre. Synimi është që me dhënien e provimit në një sallë sportive apo amfiteatër të shprehim njohuritë e vërteta të nxënësve”, sqaron drejtoresha.

  Ndërkohë po përgatitet një koncept i ri për dhënien e provimit të maturës shtetërore. Provimi do të jetë i ndryshëm në arsimin e mesëm profesional dhe shkollat ​​e mesme dhe nuk do të jetë i unifikuar siç ishte deri më tani. Synimi i autoriteteve është që të ketë një diplomë tjetër për gjimnazin dhe ndryshe për shkollat ​​artistike, por edhe për ato profesionale.

  “Tashmë të gjithë nxënësit marrin të njëjtin provim, si ata që kanë tre orë matematikë në javë, ashtu edhe ata që kanë dy orë në javë. Përmbajtja dhe temat nuk janë të njëjta. Koncepti i ri duhet të miratohet nga ministri” shtoi drejtoresha.

  Lajmi Paraprak

  Kovaçevski: Parlamenti funksionon pavarësisht bojkotit të opozitës

  Lajmi i rradhës

  Rrjeti rus shkencor, arsimor dhe kulturor në Maqedoninë e Veriut

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë