Reagime të shumta për kritikat e Ambasadorit, Pendarovski i jep të drejtë

  Reagime të ashpra ka nxitur kërkesa e ambasadorit austriak në vend, George Vucas që të ndërrohen gjykatësit dhe prokurorët publik për shkak të veprimeve jo-profesionale dhe ndikimit të mundshëm të jashtëm në një kontest gjyqësor mes një kompanie austriake dhe një kompanie vendase, e cila është në pronësi të kushëririt të ish-kryeministrit Zoran Zaev. Ambasadori në kumtesën publike pretendon se institucionet gjyqësore në vend kanë dështuar të detyrojnë kompaninë në fjalë që të respektojë arbitrazhin dhe të shlyhet pagesa e borxhit.

  “A e kanë kapur gjyqësorin kompanitë Dena dhe Global? Si pasojë, ambasadori George Vucas në letrën e dërguar para disa ditëve kërkon nga këshilli gjyqësor dhe këshilli i prokurorëve publik ndryshim urgjent të të gjithë gjykatësve jo kompetent dhe prokurorëve në këto raste. Secili presion apo ndikim janë në kundërshtim me pavarësinë e gjyqësorit dhe duhet të paraqiten për veprime të mëtutjeshme,” tha Ambasadori i Austrisë në RMV.

  I menjëhershëm ishte reagimi i Zoran Zaev. Ai “kërcënoi” me gjyq ambasadorin Vucas.

  “Unë e konsideroj veten për mik të Austrisë dhe në kohën e përgjegjësisë time si kryeministër kam vendosur relacione të shkëlqyera dhe bashkëpunim me Austrinë. Kështu që nuk do të lejojë që përfaqësuesi i parë i Austrisë në Maqedoninë e Veriut me kaq lehtësi dhe pa asnjë dëshmi ta përmend emrin tim në këtë mënyrë. Përmendja e ardhshme e emrit tim në këtë mënyrë do të thotë se me ambasadorin do të duhet të shihemi në gjykatë që të dëshmojë përfshirjen time në këtë rast,” deklaroi Zoran Zaev, ish-kryeministër i RMV-së.

  Me Zaev nuk u pajtua presidenti Stevo Pendarovski, i cili sot potencoi se reagimi i ambasadorit është tërësisht i drejtë dhe në kuadër të detyrave të tij, që mes tjerash janë edhe mbrojtja e interesave të kompanive austriake.

  “Po e ndjek rastin, lexova komente se mund të ketë përzierje në punët e brendshme. Nuk bëhet fjalë për përzierje në punë të brendshme, bëhet fjalë për obligim legjitim të secilit ambasador. Edhe ambasadorët tanë kur janë jashtë kanë për obligim t’i mbrojnë interesat e kompanive private dhe të qytetarëve, jo vetëm të institucioneve shtetërore,” deklaroi Stevo Pendarovski, president i RMV-së.

  Nga Këshilli Gjyqësor paralajmëruan se do të realizojnë mbikëqyrje të jashtëzakonshme në Gjykatën e Gjevgjelisë për këtë lëndë ndërsa nga Këshilli i Prokurorëve Publik shfajësohen, duke shtuar se gjithçka është në kuadër të ligjit dhe se lënda nuk po zvarritet në interes të ndonjërës palë.

  Mësojmë se kompania Austriake “AMMA Hoenems” kishte nënshkruar marrëveshje milionëshe me kompaninë e dhëndrit të ish-kryeministrit Zoran Zaev. Kompania nga Vallandova duhej që të sigurojë kastravecë turshi të klasit të parë për Austriakët por marrëveshja u shkel kur kompania vendase i kishte shitur produktin për një kompani gjermane, konkurrente në treg. /Alsat/

  Lajmi Paraprak

  Maqedonia në vendin e 80-të ndër vendet me BPV më të lartë për kokë banori

  Lajmi i rradhës

  Përplasje ndërmjet Grubit dhe Antikorrupsionit

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë