UNShM kërkon nga institucionet zgjidhjen e problemit për një proces të pandërprerë mësimor

  Unioni i nxënësve të shkollave të mesme përmes një komunikate shpreh zhgënjimin që edhe në fillim të vitit shkollor 2022/23 gjimnazistët përballen me problemin e njohur të mungesës së teksteve dhe kërkon nga institucionet zgjidhjen e problemit për të pasur një proces të pandërprerë mësimor.

  Ky problem, theksojnë ata, është jashtëzakonisht alarmant, sidomos në vitet paraprake. Gjatë kësaj periudhe, Unioni i nxënësve të shkollave të mesme monitoron në mënyrë aktive situatën dhe apelon për zgjidhjen e saj. Megjithatë, problemi është larg zgjidhjes dhe ende paraqet një pengesë të madhe në përditshmërinë e nxënësve.

  “Këtë vit vërejmë numër në rritje të rasteve problematike në shumë prej shkollave të mesme në të gjithë vendin. Nxënësit raportojnë se marrin tekste të dëmtuara që janë larg gjendjes për tu përdorur dhe në rastin më të keq mungesë të plotë të një pjese të teksteve. Unioni konstatoi se situata të tilla ka në Shkup, Manastir, Veles, Prilep, Dellçevë dhe qytete të tjera, madje edhe në disa nga shkollat ​​e mesme më të mëdha. Problemi është veçanërisht i theksuar në shkollat ​​profesionale, specifikisht për tekstet e lëndëve profesionale, gjë që krijon pabarazi mes nxënësve. Zgjidhja e problemit u lihet vetë nxënësve, të cilët detyrohen t’ia dalin duke kërkuar formularët elektronik të tekstit, duke mësuar përmes fotove nga bashkëmoshatarët e tyre, apo më e keqja, duke i fotokopjuar apo blerë me shpenzimet e tyre”, thonë nga Unioni i nxënësve të shkollave të mesme.

  Unioni, theksojnë ata, e konsideron situatën absolutisht të papranueshme dhe dënon ashpër papërgjegjshmërinë e institucioneve kompetente në trajtimin e problemit.

  “Nuk mund të digjitalizimi i papërfunduar të përdoret si justifikim për mungesën e teksteve shkollore. Bëjmë thirrje që problemi të jetë prioritet dhe të punohet aktivisht për zgjidhjen e tij. Ne do të vazhdojmë të monitorojmë situatën dhe të informojmë publikun për këtë temë jashtëzakonisht të rëndësishme. Një nga angazhimet kryesore të Unionit është ofrimi i arsimit të aksesueshëm për të gjithë. I kujtojmë publikut nenin 44 të Kushtetutës, ku thuhet: “Çdokush ka të drejtën e arsimimit. Arsimi është i disponueshëm për të gjithë në kushte të barabarta. Arsimi fillor është i detyrueshëm dhe falas”. Tekstet shkollore janë mjet bazë për mbajtjen e mësimit të pandërprerë, i cili sipas Kushtetutës (duhet) të jetë falas”, thekson Unioni.

  Ndryshe, fëmijët e klasave të para, të dyta, të katërta dhe të pesta, materialet mësimore të të cilëve po ndryshohen, nuk kanë libra dhe nuk dihet kur do të kenë. Në vend të librave, Ministria e Arsimit, së bashku me Byronë për zhvillimin e arsimit, ka përgatitur materiale që nga 1 shtatori për të ruajtur vazhdimësinë e teksteve dhe vetëm për dy muajt e parë dhe do t’u dërgohen nxënësve në kohë dhe do të sigurohen nga ministria.

  Lajmi Paraprak

  RMV-ja në vendin e 42 për nga shkalla e vdekshmërisë

  Lajmi i rradhës

  Sot edhe dy dorëheqje të tjera në Qytetin e Shkupit

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë