Obeziteti mund të shkaktojë 13 lloje kanceri

  Obeziteti është përgjegjës për 4% të kancereve të diagnostikuar në botë çdo vit. Në vitin 2015, mbipesha dhe obeziteti do të ishin përgjegjës për 4 milion vdekje.

  Obeziteti është një faktor i rëndësishëm rreziku për sëmundjet kardiovaskulare dhe diabetin. Por është gjithashtu një faktor i konsiderueshëm rreziku për zhvillimin e disa neoplazmave. Lidhja midis obezitetit dhe kancerit është vërtetuar tashmë.

  Më shumë se 4 milionë vdekje në vit

  Një studim, i botuar në revistën Ca: Një revistë mjekësore për llojet e ndryshme të kancerit, të zhvilluar nga epidemiologët e Kolegjit Imperialne Londër dhe Harvardit prestigjioz ka treguar se obeziteti është përgjegjës për 4% të kancereve të diagnostikuar në botë çdo vit. Hulumtimi analizoi një numër të madh të të dhënave, si në nivel global dhe sipas zonës gjeografike. Në vitin 2015, mbipesha dhe obeziteti do të ishin përgjegjës për 4 milion vdekje.

  Lidhje me 13 lloje kanceri

  Studimi tregoi lidhjen mes obezitetit dhe mbipeshës në 13 lloje të ndryshme të kancerit: gjirit (në periudhën post menopauzës), kolorektal, ezofagut, mitrës, fshikëzës e tëmthit, veshkave, mëlçisë, pankreasit, vezoreve, stomakut dhe tiroideve, si dhe meningjomin dhe mielomën e shumëfishtë. Sipas studiuesve, rritja e rasteve të mbipeshës dhe obezitetit që po ndodh në botë do të ndikojë në shfaqjen e kancerit në dekadat e ardhshme.

  Mbipesha po rritet

  Studimi tregoi se midis 1975 dhe 2016, mbipesha tek të rriturit u rrit me 40%: 21% te meshkujt dhe 24% te femrat. Mes fëmijëve të moshës 5 dhe 19 vjeç, rastet e mbipeshës u rritën me 18%. Duke marrë të njëjtën periudhë si referencë, prevalenca e obezitetit është katërfishuar te meshkujt, nga 3% në 1975 në 12% në 2016, dhe më shumë se dyfishuar te zonjat, nga 7% në 16%. Në vitin 2012, mbipesha ishte përgjegjëse për 544,300 raste të kancerit (3,9%).

  Dobësimi mund të reduktojë rrezikun

  Mbipesha është e lidhur me një seri ndryshimesh endokrine dhe në metabolizëm, të cilat janë në bazë të fillimit të disa formave të kancerit. Nga ana tjetër, disa studime të kafshëve konfirmojnë se humbja e peshës ka një efekt mbrojtës kundër tumoreve, edhe pse ende nuk ka prova shkencore mbi njerëzit./Pernenat/

  Lajmi Paraprak

  Si të zieni mishin e pulës duke ruajtur vlerat ushqimore

  Lajmi i rradhës

  Kreativiteti i fëmijës gjithnjë e në rënie si pasojë e kontrollit të tepër të prindërve

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë