Shenjat që tregojnë se keni mungesë magnezi

  Mungesa e magnezit nuk është e lehtë për t’u diagnostikuar por nëse keni dy ose më shumë nga simptomat e mëposhtme, atëherë dyshimet se duhet të testoheni për mungesë të magnezit rriten sipas dietologut klinik Dr. Natalie Butler.

  Ju mund t’ia atribuoni lodhjen shumë arsyeve të tjera të tilla si stresi dhe gjumi i pamjaftueshëm, por duhet të kuptoni se dieta gjithashtu luan një rol të rëndësishëm. Kërkimet mbi gjendjen e lodhjes kronike zbulojnë se magnezi kontribuon në luftën kundër lodhjes. Veprimi i tij është për shkak të faktit se kërkohet për prodhimin e energjisë. Mungesa e magnezit çon në një deficit në prodhimin e energjisë dhe ju bën të prirur për lodhje.

  Inflamacion kronik

  Magnezi luan një rol kryesor në reagimin normal inflamator të trupit. Kur nivelet e magnezit janë të ulëta, biomarkuesit inflamatorë siç janë proteina reaktive C (CRP) dhe interleukin-6 preken ndjeshëm. Në fakt, një studim mbi dietën nordike zbuloi se një dietë e pasur me ushqime të pasura me magnez, të tilla si drithërat dhe perimet, zvogëlon një shënjues pro-inflamator (interleukin-1).

  Luhatjet e sheqerit

  Edhe pse nivelet e sheqerit në gjak ndikohen padyshim nga lloji i dietës, ato madje ndikohen nga nivelet e magnezit. Kjo sepse magnezi ndihmon trupin në metabolizmin e glukozës dhe insulinës. Në fakt, një studim gjashtë-vjeçar zbuloi se nivelet e ulëta të magnezit në seri shoqëroheshin me rezistencë ndaj insulinës dhe rrezikun e prediabetit.

  Ngërçet

  Megjithëse mekanizmi i saktë nuk është kuptuar plotësisht, dihet se mungesa e magnezit shoqërohet me ngërçet këmbëve. Konsiderohet gjithashtu e dobishme në trajtimin e ngërçeve që ndodhin si një simptomë e shtatzënisë.

  Stresi dhe ndryshimet e humorit

  Magnezi është i rëndësishëm për rregullimin e dopaminës dhe serotoninës, dy neurotransmetues në tru që shoqërohen me përgjigjen e stresit. Me fjalë të tjera, nivelet e ulëta të magnezit në tru nënkuptojnë që nivelet e serotoninës gjithashtu bien, gjë që mund të shpjegojë ndryshimet e humorit. Me pak fjalë, magnezi ka vetinë të qetësojë sistemin nervor dhe muskulor.

  Dhimbje koke dhe migrenë

  Migrena është një formë e dhimbjes së kokës që prish ndjeshëm cilësinë e jetës së pacientit dhe karakterizohet nga dhimbje të forta, ndjeshmëri ndaj dritës dhe zhurmës, madje edhe të përziera dhe të vjella. Një numër i madh hulumtimesh ka treguar se magnezi, qoftë administruar oral ose intravenoz, mund të jetë një opsion efektiv dhe me kosto-efektive për menaxhimin e migrenës.

  Çrregullimet e ritmit të zemrës

  Magnezi është një mineral dhe elektrolit që trupi ka nevojë për të ruajtur nervin normal dhe impulset elektrike të zemrës. Çdo bradikardi ose takikardi ose “përplasje” janë shenja, ndër të tjera, e mungesës së mundshme të magnezit.

  Magnezi është i rëndësishëm për funksionin e qindra enzimave, të cilat përfshihen në sintezën e proteinave dhe ndikojnë në metabolizmin e kaliumit, kalciumit dhe vitaminës D.

  Së bashku me kaliumin dhe natriumin, ai vepron si një elektrolit dhe ndihmon në rregullimin e presionit të gjakut. 

  420 mg / ditë rekomandohet për burrat dhe 320 mg / ditë për gratë.

  Burimet më të mira të magnezit janë perimet me gjethe jeshile si spinaqi, frutat, drithërat si orizi kafe dhe çokollata e zezë.

  Sidoqoftë, nëse vuani nga dy ose më shumë nga simptomat e mësipërme, atëherë është e rëndësishme që së pari të konsultoheni me mjekun tuaj.

  Lajmi Paraprak

  Peticion kundër vendimit për heqjen e aboneve të transportit publik në Tiranë

  Lajmi i rradhës

  Pangolins, pse është kafsha më e shitur në planet?

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë