Si të kuptoni që fëmija juaj ka hundë të devijuar, gjashtë simptoma janë kyçe

  Vetëm një shenjë i mjafton, ja si ta trajtoni a

  Problemet e frymëmarrjes mund të tregojnë probleme të shumta shëndetësore, por këto janë simptoma të devijimit të hundës te fëmijët.

  A është e vështirësuar frymëmarrja e fëmijës tuaj? A ka ai një rrjedhje të vazhdueshme të hundës? A gërhin gjatë gjumit dhe merr frymë me gojë të hapur?

  Nëse përgjigjja për të gjitha pyetjet e mësipërme është “po”, fëmija juaj mund të ketë hundë të devijuar.

  Simptomat e përgjithshme të devijimit janë:

  ▪ Rrjedhje kronike e hundës
  ▪ Gjakrrjedhje kronike nga hunda
  ▪ Hunda e bllokuar kronike, veçanërisht në njërën anë
  ▪ Frymëmarrje e rëndë
  ▪ Infeksionet e shpeshta të sinuseve
  ▪ Frymëmarrje e zhurmshme gjatë gjumit

  Meqenëse foshnjat lindin me një refleks të frymëmarrjes nga hunda dhe mësojnë të marrin frymë nga goja vetëm në muajin e dytë të jetës.

  Devijimi manifestohet kryesisht si vështirësi në frymëmarrje me hundë, gjë që e bën të pamundur që ata të ushqehen normalisht dhe në këtë mënyrë bëjnë më pak progres.

  Si ta trajtoni devijimin e hundës

  Në shumicën e rasteve, pediatri fillimisht përshkruajnë sprej për hundë, por përdorimi shumë i gjatë mund të shkaktojë probleme varësie apo edhe të përkeqësojë simptomat. Pediatrit paralajmërojnë se kjo metodë trajtimi nuk do ta korrigjojë gjendjen, por vetëm do të zbusë simptomat. Mënyra e vetme për të korrigjuar devijimin është një operacion i quajtur septoplastikë.

  Septoplastika është një lloj kirurgjie plastike rikonstruktive që kryhet tërësisht përmes vrimave të hundës. Ndonjëherë kombinohet me procedura të tjera që do të mundësojnë frymëmarrje më natyrale përmes hundës (p.sh. operacioni i sinusit, kauterizimi i hundës, endoskopia e hundës ose zvogëlimi i turbinatit inferior).

  Ky lloj operacioni kryhet më shpesh në adoleshencë (të paktën 16 vjeç për vajzat dhe 17-18 vjeç për djemtë) sepse kërci i tyre është ende në zhvillim dhe një procedurë e hershme mund të ndikojë në rritjen e mesit të fytyrës.

  Megjithatë, nëse pengimi i hundës është i rëndë dhe shkakton probleme të konsiderueshme në frymëmarrje, septoplastika mund të kryhet në një moshë më të hershme. Mjekët pediatër sqarojnë se nuk operohet çdo devijim i hundës, por vetëm format më të rënda, transmeton “Pediatric ent Associates”. 

  Lajmi Paraprak

  BE: Qeverisë së Kosovës ia kemi komunikuar masat ndëshkuese qysh më 28 qershor

  Lajmi i rradhës

  DASh – liderëve të RMV: Ndaloni me ndërhyrjet politike në gjyqësor

  Lajme tjera

  Bashkohu

  Informohu në kohë